Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

01

Volgende update: 15-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het zonnig en droog. Er staat weinig wind. Aan de kust is de zuidoostelijke wind matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag is het zonnig en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind, 1-4 Bft.. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noorden tot 24°C in het zuiden. Vanavond is het meest helder en er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht is het droog. Landinwaarts koelt het af naar 8°C en vooral in het noorden kan er plaatselijk mist ontstaan. Langs de kust wordt het minder koud met temperaturen tussen de 10°C en 15°C. Er staat weinig wind, langs de kust is de zuidoostenwind matig, 3-4 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ligt vrijwel stationair boven Oost-Europa. Aan de zuidwestflank van het hoog staat een zuidoostelijke stroming die zeer warme lucht aanvoert. Vandaag neemt de drukgradiënt van het westen uit af en breidt de vochtige grenslaag boven de westelijke Noordzee langzaam oostwaarts uit. In de middag en avond trekt een thermische vore het land op, waarachter een zwakke aanlandige stroming vochtigere lucht aanvoert in de grenslaag. Zaterdag is er nauwelijks stroming.

We hebben te maken met een omegablokkade met een hoog ten oosten van ons land, een laag west van Spanje en een laag bij de Libische kust. Hierdoor bevinden we ons in zeer warme lucht. In het weekend is er weinig drukgradiënt in onze omgeving. Een kleinschalig hoogje trekt in de nacht naar zondag van Noordoost-Nederland naar Duitsland, waarna de wind op zondag weer zwak aflandig wordt. Het geblokkeerde regime met de hoge temperaturen blijft t/m maandag 11 september bestaan. Rond dinsdag 12 september is er een overgang naar minder warm weer, die waarschijnlijk gepaard gaat met (onweers)buien, mogelijk al vanaf maandagavond op een prefrontale vore. Vanaf woensdag 13 september komt er een (zuid)westelijke stroming op gang, waarbij de as van de jet op 300 hPa noord van ons land blijft. Rond zaterdag 16 september bouwt zich een hoogterug op ten oosten van ons land, waardoor de stroming tijdelijk meer zuidelijk wordt. Vanaf maandag 18 september trekt deze hoogterug langzaam oostwaarts weg en wordt de stroming weer meer westelijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het droog en zijn er flinke zonnige perioden. Er staat weinig wind, langs de kust is de zuidoostenwind matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is er veel zon en blijft het droog. Het wordt warmer dan vandaag met middagtemperaturen van 22°C in het noorden tot lokaal 26°C in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige noord- tot noordoostenwind, 1-4 Bft.. Morgenavond verandert er weinig. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag wordt een vrij zonnige dag, hoewel er meer sluierbewolking is dan zaterdag. De maxima komen uit tussen 21°C in het noorden tot lokaal 26°C in het zuiden. Normaal gesproken ligt de temperatuur halverwege september rond een graad of 19. De wind is zwak tot matig en komt uit oostelijke richtingen, 2-4 Bft..

In de nieuwe week krijgen we te maken met een weersomslag. Maandag komen verspreid over het land enkele regen- of onweersbuien voor. Het is vrij benauwd met maxima die nog uitkomen tussen 20°C en 25°C. Er staat een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind, 3-5 Bft..

De dagen hierna wordt het een stuk wisselvalliger met dagelijks kans op buien of regengebieden die over ons land trekken. Soms kan het hierbij ook stevig waaien en daarmee is het af en toe zelfs een beetje herfstachtig. Ook de temperatuur zet een daling in met maxima die uitkomen rond een graad of 20.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De eerste dagen waarschijnlijk nog voortzetting van het wisselvallige weertype. Vanaf 24 september ca. 60% kans op overgang naar een droger weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema