Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 14-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt eerst plaatselijk mist voor, maar deze lost na zonsopkomst snel op. Verder verloopt de ochtend op veel plaatsen zonnig. Vooral in het noordelijk kustgebied is er wat meer bewolking. Landinwaarts staat er weinig wind, langs de kust is de zuidenwind matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. Landinwaarts staat er weinig wind, langs de kust is de wind matig, 3-4 Bft., en mogelijk gaat de wind van zee waaien. Vanavond is het vrij helder en droog bij weinig wind. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 12°C in het zuidwesten en plaatselijk 6°C in het oosten en noordoosten. Boven land is er weinig wind. Aan de kust is de zuidoostelijke wind matig, 3-4 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een centrum van hogedruk ligt boven het westen van Duitsland. Het hogedrukgebied trekt langzaam oostwaarts en houdt een rug richting Het Kanaal. Een lagedrukgebied bij Schotland trekt noordoostwaarts richting de Noorse Zee. De stroming wordt hierdoor zuidwestelijk, zuid van de rug-as zwak zuidoostelijk. Het bijbehorende frontensysteem trekt donderdag noordoostwaarts over de noordelijke Noordzee. Het koufront komt donderdagavond boven het noordwesten van de FIR tot stilstand, vrijdagochtend trekt het front met de aantrekkende zuidoostelijke stroming stroming de FIR uit. De aangevoerde lucht wordt dan ook weer warmer.

en hogedrukgebied bevindt zich zaterdag boven het noordwesten van Rusland. In het zuidelijk deel van een hoogtetrog heeft zich ten westen van Portugal een hoogtelaag afgesnoerd. Aan de ten noorden van het hoogtelaag bouwt zich zaterdag boven het noorden van Frankrijk en boven Engeland een ZO-NW georienteerde hoogterug op. Aan de grond ontstaat hierdoor een centrum van hogedruk boven Schotland en de noordelijke Noordzee. Ons land bevindt zich hierdoor tijdens het weekeinde in een zwakke oost- tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van warme lucht. De genoemde hoogterug bouwt verder op en passeert zondag overdag, terwijl het hoogtelaag opvult en noordoostwaarts trekt. Maandag 18 september komen we tijdelijk in een trog-rug overgang met een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming. Van het westen uit nadert dan een complex frontensysteem, dat waarschijnlijk maandag van het westen uit passeert. Dinsdag ontstaat een groot lagedrukgebied nabij Schotland. Op de oceaan ontstaat vervolgens een tamelijk strakke zonale stroming met geregeld passage van frontale systemen. Later in de week lijkt het lagedrukgebied langzaam oostwaarts te trekken richting het zuiden van Scandinavie.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het zonnig en droog. Er staat weinig wind. Aan de kust is de zuidoostelijke wind matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is het zonnig en blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noorden tot 24°C in het zuiden. Morgenavond is het meest helder en er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 10.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Het weekend wordt het nog iets warmer en op veel plaatsen wordt het met 25°C zomers warm. In het zuiden en zuidoosten kan het 26°C of 27°C worden. Alleen op de Wadden en aan de noordkust wordt het met 23°C net niet zomers. Zondag neemt aan het einde van de dag vanuit het zuidwesten de kans op een bui toe.

Na het weekend is het wisselvallig met regelmatig buien, soms met onweer. De middagtemperatuur daalt naar een graad of 20. Een aantrekkende zuidwestenwind maakt het wat herfstachtiger. Er zijn ook droge perioden waarin de zon zal schijnen.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op voortzetting van het wisselvallige weertype. Vanaf het weekeinde van 23/24 september ca. 30% kans op een droger weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema