Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

03

Volgende update: 11-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend zijn er vooral in de oostelijke helft flinke zonnige perioden en is het droog. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., uit het zuiden, later uit het zuidwesten. Vanmiddag is er veel zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25°C langs de westkust tot 31°C in het (zuid)oosten. De wind is westelijk en zwak tot matig, 1-4 Bft.. Vanavond neemt de bewolking toe en kan er vooral in het zuiden al een enkele (onweers)bui voorkomen, mogelijk met windstoten. Verder is er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht zijn er enkele stevige onweersbuien. Vooral in de zuidoostelijke helft kan er plaatselijk veel regen vallen. De minima liggen rond 17°C. De wind is zwak, 1-2 Bft., maar bij buien kunnen windstoten van 55-65 km/uur voorkomen.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

De grootschalige stroming is zuidwestelijk. Aan de grond staat een zwakke zuid- tot zuidoostelijke stroming. We verkeren in maritiem tropische lucht. Vandaag passeert een inactief koufront (theta-w 850 hPa ongeveer 17 °C). In de nacht naar dinsdag trekt er een golf in het koufront over het (zuid)oosten noordoostwaarts waarbij het activeert. Dinsdag trekt het front als koufront weer oostwaarts, activeert opnieuw en verlaat in de avond het oosten. Een back-bent occlusie (ongeveer theta-w 850 hPa 14-15 °C) trekt dan over de Noordzee zuidoostwaarts, gevolgd door een tweede occlusie. Hierachter wordt de stroming noordelijk en komen we in de loop van woensdag in de polaire lucht terecht.

Onder invloed van hoge druk boven de Brits eilanden wordt de stroming op woensdag noordelijk en komen we in maritiem polaire lucht terecht. Hoge druk verplaatst zich de tweede helft van de week naar de Baltische Staten terwijl er een hoogtetrog boven (zuid)west Europa uitzakt. In deze hoogtetrog vormt zich komend weekeinde een actief laag boven het Iberisch schiereiland met een vore richting het Kanaal. Hierdoor wordt de stroming in onze omgeving (zuid)oostelijk en komen we weer in warme lucht terecht. Het eerdergenoemde laag trekt langzaam noordoostwaarts en vormt begin volgende week -met een laag dat van IJsland naar de Britse Eilanden trekt- een omvangrijk complex lagedrukgebied boven de Britse eilanden. Hierdoor krijgen we te maken met een wisselvallige (zuid)westelijk stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Ook daarna lijkt de stroming voorlopig (zuid)westelijk te blijven.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het wisselend bewolkt met in het oosten eerst nog een enkele onweersbui. Er is weinig wind. Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt met vooral later in de middag enkele (onweers)buien. De maxima liggen tussen 21°C aan de kust en 25 in het oosten. Morgenavond is het wisselend bewolkt met vooral in het zuidoosten opnieuw enkele stevige (onweers)buien. Aan de kust steekt er later een matige tot vrij krachtige noordelijke wind, 4-5 Bft., op. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag is het beduidend koeler en aanvankelijk komen vooral in het zuidoosten mogelijk nog buien voor, maar in de loop van de ochtend trekken de buien weg. De middag verloopt droog en de zon breekt op veel plaatsen goed door. Bij een overwegend matige noordwestenwind, 3-4 Bft., komt het kwik tussen 19°C en 21°C uit. Met deze maxima is het een stuk minder warm dan voorgaande dagen. Desondanks zijn deze middagwaarden zeer gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Daarna is het vaak droog met geregeld zon. Donderdag wordt het 19°C tot 21°C en vrijdag komt het kwik tussen 21°C en 24°C uit. Beide dagen is het droog met zonnige perioden. In het weekend lijken de neerslagkansen weer toe te nemen. De temperatuur komt zaterdag mogelijk wel weer wat hoger uit.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig met temperaturen die iets boven de langjarig gemiddelde waarden uitkomen en dagelijks ca. 60% kans op neerslag.

Meteo Delfzijl - Geert Molema