Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

33

Volgende update: 10-09-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het onbewolkt en is er weinig wind. In het noorden en oosten kan in de loop van de avond plaatselijk mist ontstaan.

Komende nacht is er vooral in het noorden en oosten kans op (dichte) mist. Verder blijft het droog en de minimumtemperatuur ligt tussen 15°C in het noorden en 19°C in het zuiden van het land. Er staat weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied heeft een centrum boven Engeland. Er is nauwelijks stroming, de aanwezige lucht is vochtig en zeer warm. Gedurende de periode bouwt een rug op boven het westen van Duitsland. Hierdoor komt een zwakke zuidoostelijke stroming tot stand. Zondag bereikt een lagedrukgebied de Britse Eilanden. Dit laag wordt zondagavond boven Schotland verwacht en in de nacht naar maandag boven de noordelijke Noordzee. Een bijbehorende vore aan de zuidflank van dit laag trekt dan oostwaarts over de Noordzee en bereikt in de vroege ochtend ons aandachtsgebied.

De omegablokkade die tot en met maandag 11 september in het aandachtsgebied nog voor zeer warm weer zorgt, maakt vanaf dinsdag 12 september plaats voor een zonale stroming met de overgang naar minder warm weer. Die overgang kan gepaard gaan met (onweers)buien, mogelijk al vanaf maandagavond op een prefrontale vore. Vanaf woensdag 13 september komt er een (zuid)westelijke stroming op gang, waarbij de as van de jet op 300 hPa noord van ons land blijft. Dit stromingspatroon blijft slechts enkele dagen in stand, want later in de week lijkt een rug boven Oost-Europa op te bouwen en een trog boven het (zuid)westen van Europa uit te zakken. Rond zaterdag 16 september bouwt zich een hoogterug op ten oosten van ons land, waardoor de stroming tijdelijk meer zuidelijk wordt. Vanaf maandag 18 september wordt het stromingspatroon en weerbeeld onzeker, maar de meeste oplossingen opteren voor opnieuw een zonaal stromingspatroon.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er in het noorden eerst kans op mist. Verder is het zonnig en droog, bij weinig wind. Morgenmiddag is het zonnig en droog. Het wordt bijzonder warm voor de tijd van het jaar. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 27°C in het noorden tot 33°C in het zuid(west)en. Ook op de stranden wordt het op veel plaatsen 30°C. Morgenavond blijft het helder en droog. Boven land is er weinig wind, in het Waddengebied staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidoosten. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag gaat de dag zonnig van start, maar in de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en stijgt de kans op een bui. De wind draait naar westelijke richtingen. Het wordt 25°C of 26°C op de Waddeneilanden en langs de stranden tot 29°C of 30°C landinwaarts. In Zuid-Limburg en langs de oostgrens geeft de thermometer mogelijk nog 31°C aan. Wederom kan het broeierig aanvoelen. Later op de dag kunnen op meerdere plaatsen regen- en onweersbuien voorkomen.

Dinsdag trekken wolkenvelden over het land en daarbij komen enkele regen- en onweersbuien voor. De hitte wordt verdreven. Desondanks is het met 23°C tot 25°C nog vrij warm voor de tijd van het jaar. Tijdens droge perioden schijnt zo nu en dan de zon.

Vanaf woensdag komt de middagtemperatuur met gemiddeld 21°C een stuk lager uit dan voorgaande dagen. Deze maximumtemperatuur is echter heel gebruikelijk voor de maand september. Zon en wolken wisselen elkaar af en meestal blijft het droog. Slechts af en toe kan een bui vallen. Later in de week wordt het mogelijk wat warmer.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Perioden met zon, kans op een bui en temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Tijdens het weekeinde van 16-17 september 30% kans op tijdelijk warmer weer (middagtemperatuur rond 25°C). Vanaf maandag 18 september grote kans (70%) op wisselvallig weer met temperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema