Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

33

Volgende update: 08-09-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het onbewolkt. Er staat weinig wind.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. Er is weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ligt vrijwel stationair in de buurt van de Baltische Staten. Aan de zuidwestflank van het hoog staat een zuidoostelijke stroming, die zeer warme lucht aanvoert. Vrijdag neemt de drukgradiënt van het westen uit af en breidt de vochtige grenslaag boven de westelijke Noordzee langzaam oostwaarts uit. In de middag en avond trekt een thermische vore het land op, waarachter een zwakke aanlandige stroming vochtigere lucht aanvoert in de grenslaag.

We hebben te maken met een omegablokkade met een hoog ten oosten van ons land, een laag west van Spanje en een laag bij de Libische kust. Hierdoor bevinden we ons in zeer warme lucht. In het weekend is er weinig drukgradiënt in onze omgeving met in eerste instantie een zwakke zuidwestelijke stroming. Dit kan in het weekend vooral in de kustprovincies voor mist in de nacht en ochtend zorgen. Een kleinschalig hoogje trekt van zaterdag op zondag langs onze kust naar Noord-Duitsland, waardoor de wind op zondag weer geleidelijk zwak aflandig wordt. Het geblokkeerde regime met de hoge temperaturen blijft t/m maandag 11 september bestaan. Rond dinsdag 12 september is er een overgang naar minder warm weer, die waarschijnlijk gepaard gaat met (onweers)buien, mogelijk al vanaf maandagavond op een prefrontale vore. Vanaf woensdag 13 september komt er een (zuid)westelijke stroming op gang.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het zonnig en droog. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak, 1-2 Bft.. Morgenmiddag blijft het zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 28°C op de Wadden tot 32°C in het zuiden van het land. De zwakke wind, 1-2 Bft., komt uit een zuidelijke richting. Morgenavond is het onbewolkt. Aan het einde van de avond kan in het westen lokaal mist ontstaan. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 10.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag komt er tijdens de vroege ochtenduren regionaal nevel of mist voor, maar al snel verdwijnt dit en schijnt de zon weer volop. Het kwik stijgt naar 28°C op de stranden tot 31°C of 32°C in het zuiden en zuidoosten. Alleen op de Waddeneilanden komt de maximumtemperatuur met 26°C of 27°C minder hoog uit. Naast de hoge maxima is de luchtvochtigheid vrij hoog, waardoor het broeierig kan aanvoelen.

Zondag start de dag mogelijk weer met wat nevel of mist, maar de mist trekt weer snel weg waarna de zon wederom volop zal schijnen. Het wordt opnieuw zeer warm voor de tijd van het jaar met 29°C in het noorden en noordwesten tot 31°C in delen van Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Lokaal kan de thermometer zelfs 32°C aangeven. De zuidoostenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Maandag wordt het nog zeer warm, maar we krijgen wel met meer bewolking te maken. Naast sluierwolken komen in de loop van de dag stapelwolken tot ontwikkeling, maar tussen de bewolking door zal de zon wel flink schijnen. In de loop van de middag en avond kan een stevige regen- en onweersbuien vallen en wordt de hitte verdreven. Dinsdag overdag komt het waarschijnlijk nog tot onweersbuien en wordt het nog 25°C, maar daarna doet de temperatuur een stapje verder terug.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op licht wisselvallig weer met maximumtemperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema