Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

01

Volgende update: 05-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend wordt het zonnig en blijft het droog. De zwakke tot matige wind, 1-4 Bft., draait van oost naar zuidoost. Vanmiddag is het droog en zonnig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25°C op de Wadden tot 30°C in het zuiden. Het waait zwak tot matig, 1-4 Bft., uit oost tot zuidoost. Vanavond is het helder en droog. Er staat niet veel wind. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht is het droog en koelt het af tot ongeveer 15°C. Er staat niet veel wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoog met zwaartepunt boven Polen heeft een uitloper boven de Noordzee richting Schotland, waar zich een tweede hogedrukcentrum bevindt. Dit veroorzaakt boven ons land een zuidoostelijke stroming, die zeer warme en vooral op enige hoogte droge lucht aanvoert. Het Schotse hogedrukcentrum trekt vandaag opbouwend oostwaarts naar de Shetland Eilanden en wordt dominant. Aan de oostflank hiervan beweegt eerst nog een zwak koufront zuidwaarts, met aan de voorzijde vochtige lucht. Dit koufront haalt woensdagochtend vroeg zijn meest zuidelijke positie, noord van de FIR. Woensdag trekt het dominante hoog via Zuid-Zweden naar de Oostzee, zodat het eerdergenoemde front weer noordwestwaarts beweegt.

We hebben te maken met een omegablokkade met een hoog ten oosten van ons land, een laag west van Spanje en een laag boven de Middellandse Zee. Hierdoor wordt met een zuid(oost)elijke stroming zeer warme lucht aangevoerd. Van vrijdag op zaterdag neemt een nieuw centrum van hoge druk boven Groot-Brittannië heft stokje over en wordt de wind tijdelijk aanlandig. Dit kan vooral in de kustprovincies voor mist in de nacht en ochtend zorgen. Zondag zoekt de wind weer de oosthoek op als het hoog weer noord van ons land uitkomt. Het geblokkeerde regime met de hoge temperaturen blijft waarschijnlijk t/m maandag 11 september bestaan. Rond dinsdag 12 september is er een overgang naar minder warm weer, die waarschijnlijk gepaard gaat met (onweers)buien. Daarna blijft het stromingspatroon geblokkeerd.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het zonnig en droog. Het waait amper. Morgenmiddag blijft het zonnig en droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25°C op de Wadden tot 31°C plaatselijk in het zuiden. De wind uit het zuidoosten is zwak tot matig, 1-4 Bft.. Morgenavond is het helder en blijft het droog. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 10.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdagochtend gaat nog vrij zonnig van start, maar in de loop van de dag komen wat meer wolken opzetten vanuit het zuidwesten. Buien worden niet verwacht. Doordat de zon het iets moeilijker heeft komt de temperatuur zowel donderdagmiddag als vrijdag een fractie lager uit: het wordt 23-24°C op de Wadden en 27 tot 29°C in de zuidelijke provincies. Daarmee is het nog altijd op de meeste plaatsen zomers warm. De wind draait vrijdag tijdelijk naar een westelijke richting.

Komend weekend neemt het risico op een heel plaatselijke (onweers)bui toe, maar de zon blijft ook goede zaken doen. Voorlopig wordt de warmte nog niet verdreven en daarmee is het nog altijd zomers met maxima tussen 25 en 29°C van noord naar zuid. In het zuiden is bij voldoende zonneschijn een tropische 30°C mogelijk. Ook de nachten zijn duidelijk aan de zachte kant met minima rond of iets boven 15°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De eerste dagen enkele regen- of onweersbuien, gevolgd door een licht wisselvallig weertype met maximumtemperaturen rond het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema