Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

04

Volgende update: 02-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt er in het midden en zuidwesten eerst nog mist voor. Deze zal geleidelijk oplossen. In het midden en zuiden blijft het overwegend bewolkt, in het (uiterste) noorden en in Zuid-Limburg schijnt de zon. Verder maakt het oosten nog kans op een enkele bui. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten. Vanmiddag is er af en toe zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C in het noorden tot plaatselijk 24°C in het zuiden. Langs de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten, elders waait het nauwelijks. Vanavond klaart het steeds meer op en blijft het droog. Landinwaarts is er weinig wind, langs de kust en boven het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht ontstaat er in het zuidoosten (dichte) mist. Het blijft droog. Het koelt af naar 14°C in het zuiden tot plaatselijk 9°C in het noorden bij weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een zwakke occlusie ligt stationair op de lijn Alkmaar-Twente. Noord ervan wordt met een oostelijke stroming polaire lucht aangevoerd, zuid ervan met een zwakke zuidelijke stroming zeer vochtige maritiem tropische lucht. Een NO-ZW georienteerd koufront ligt boven het zuidoosten en zal spoedig ons land verlaten. De occlusie trekt in de loop van zaterdag langzaam zuidwaarts en verlaat zondagochtend het zuiden. In de loop zondag komen we dan onder een hogedrukgebied te liggen.

Tussen hogedruk ten oosten van ons land en een lagedrukgebied zuidwest van ons land wordt met een zuidelijke stroming warme en vochtige lucht aangevoerd. In het weekend van 9/10 september zien we in de operationele run een passage van een frontaal systeem dat behoort bij een sturend laag bij IJsland. Na dat weekend komen we in de oper weer terecht in een zuidelijke stroming met aanvoer van warme lucht. In de periode daarna zien we in de meeste leden een voorkeur voor een wat meer westelijke stroming.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost eventuele mist snel op. Vooral in het noorden en midden schijnt de zon en het blijft droog. Er staat weinig wind. Morgenmiddag zijn er flinke perioden met zon en is het droog. Het wordt maximaal 21°C in het noorden tot 24°C in het zuiden. Morgenavond is het helder en droog. Het waait nauwelijks. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag draait de wind richting het zuidoosten tot oosten en dit gaat gepaard met de aanvoer van warmere lucht richting ons land. Maandag wordt het met uitzondering van het noorden overal zomers warm in ons land. In het binnenland kan het lokaal 27°C worden. In de ochtend is wederom flink wat sluierbewolking aanwezig waardoor de zon af en toe een waterige aanblik heeft. In de middag trekken de wolken oostwaarts weg en is het veelal zonovergoten.

Ondanks dat we in de eerste week van de meteorologische herfst zitten is het weerbeeld alles behalve herfstachtig. Dinsdag schijnt de zon uitbundig en de temperaturen lopen flink op. Bij een meest matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten wordt het 24°C in het noorden tot 28°C in het zuidoosten. Daarmee is het beduidend warmer dan de 19°C tot 21°C die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

De dagen hierna blijft het nog een tijdje een stuk warmer dan normaal. De temperatuur valt zelfs nog iets hoger uit met woensdag en donderdag mogelijk zelfs tropische temperaturen in het binnenland. De dagen verlopen droog en de zon maakt overuren. In het weekend valt de temperatuur iets lager uit en nemen de neerslagkansen iets toe. Mogelijk komt het dan tot een enkele regen- of onweersbui.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst nog warm, daarna langzaam dalende maximumtemperaturen naar waardes rond het langjarig gemiddelde. De dagelijkse neerslagkans ligt rond 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema