Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 02-09-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er enkele opklaringen en valt er in de zuidelijke helft een enkele bui, mogelijk met onweer. Er staat weinig wind.

Komende nacht valt er in het zuiden en oosten nog een enkele bui. Verder ontstaat er vooral in het midden en zuiden op veel plaatsen (dichte) mist. Het koelt af naar 15°C in het zuiden tot 12°C in het noordoosten. Er is weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een warmtefront (behorende bij een opvullend laag nabij Ierland) ligt W-O georienteerd boven het midden van het land met noord ervan een inactieve occlusie. Noord ervan wordt met een oostelijke stroming polaire lucht aangevoerd, zuid ervan met een zwakke zuidelijke stroming maritiem tropische lucht. Bijbehorend NO-ZW georienteerd koufront trekt vanavond en vannacht over de zuidelijke helft oostwaarts, waarachter er iets drogere lucht ingemengd wordt. Het geoccludeerde deel trekt in de loop van zaterdag langzaam zuidwaarts en verlaat zondagochtend het zuiden en komen we vervolgens onder invloed van hoge druk.

We bevinden ons in een gordel van hogedruk die zich uitstrekt vanaf de Azoren naar Oost-Europa. Zondag ligt een hogedrukcentrum net ten westen van ons, maar deze verplaatst zich spoedig naar een positie ten oosten van ons land. Halverwege komende week trekt het hoog richting Scandinavië. Op hoogte is er dan een langgerekte hoogterug aanwezig boven ons land. Vanaf het weekend van 9/10 september komt er een frontaal systeem van het westen uit dichterbij dichterbij als het bijbehorende lagedrukgebied van Groenland naar IJsland trekt. Vanaf dat weekend zien we een bifurcatie in de windrichting met leden die een zonale (zuid)westelijke stroming berekenen en (meer) leden die een oostelijke stroming berekenen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend blijft het op de meeste plaatsen droog. In het noorden schijnt geregeld de zon. In het midden en zuiden is er eerst nog op veel plekken mist. Geleidelijk lost de mist op en het einde van de ochtend breekt ook daar de zon soms door. Er staat weinig wind. Morgenmiddag is er af en toe zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C in het noorden tot plaatselijk 25°C in Limburg. Langs de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noorden, elders waait het nauwelijks. Morgenavond klaart het steeds meer op en blijft het droog. Landinwaarts is er weinig wind, langs kust en boven het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het droog met een afwisseling van sluierwolken en zonnige perioden. Naast sluierwolken komen lokaal ook stapelwolken voor. Het wordt 21°C tot lokaal 25°C met de hoogste middagwaarden in provincie Limburg. Er waait een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit noordelijke richtingen.

Na het weekend blijft het droog en schijnt de zon op veel plaatsen dagelijks uitbundig. De temperatuur loopt bovendien verder op. Maandag en dinsdag is het op grote schaal 24°C tot 28°C met de hoogste middagwaarden in het zuidoosten. Met deze maxima is het warm nazomerweer. Woensdag en donderdag wordt het mogelijk nog een fractie warmer. Tijdens de nachten is het gemiddeld 13°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst vrij grote kans (60-70%) op maximumtemperaturen boven het gemiddelde en veel zon. Daarna afnemende maximumtemperaturen, toenemende bewolking en toenemende regenkans naar ca. 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema