Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 01-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het in het midden en zuiden bewolkt en regent het af en toe, vooral in het zuidoosten regent het af en toe stevig door. Er is daar een kleine kans op onweer. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog en is er wat zon. Boven land is er weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit een oostelijke richting. Vanmiddag trekt de regen in het zuiden weg. In het noorden is er ruimte voor de zon, elders overheerst de bewolking. Later volgt er in het (zuid)westen weer een enkele bui, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noorden tot 22°C in het zuidwesten. Er staat in het zuiden een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit een zuidelijke richting, elders is de wind zwak tot matig. 2-3 Bft., uit een oostelijke richting. Vanavond schijnt af en toe de zon en valt er met name in de zuidelijke helft een enkele regen- of onweersbui. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht valt er in het zuiden en oosten nog een enkele bui. Verder ontstaat er vooral in het midden en zuiden op veel plaatsen (dichte) mist. Het koelt af naar 15°C in het zuiden tot 12°C in het noordoosten. Er is weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Bij een zeer zwakke stroming bevinden we ons in polaire lucht. Een lagedrukgebied west van Ierland vult op. Het bijbehorende warmtefront boven Belgie trekt langzaam noordwaarts en loopt tegelijkertijd in op een vrijwel inactief warmtefrontocclusie net ten noorden daarvan. Beiden trekken langzaam noordwaarts en liggen vrijdag overdag boven het midden van het land, om daarna zo goed als stationair te blijven liggen. Vrijdagmiddag en -avond trekt dan van het zuidwesten uit het koufront langzaam ons land binnen. Zaterdagochtend trekt het frontale systeem (zuid)oostwaarts weg en komen we steeds meer onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog.

We bevinden ons in een gordel van hogedruk die zich uitstrekt vanaf de Azoren naar Oost-Europa. Zondag ligt een hogedrukcentrum net ten westen van ons, maar deze verplaatst zich spoedig naar een positie ten oosten van ons land. Halverwege komende week trekt het hoog richting Scandinavië. Op hoogte is er dan een langgerekte hoogterug aanwezig boven ons land. Vanaf het weekend van 9/10 september komt er een frontaal systeem van het westen uit dichterbij dichterbij als het bijbehorende lagedrukgebied van Groenland naar IJsland trekt. Vanaf dat weekend zien we een bifurcatie in de windrichting met leden die een zonale (zuid)westelijke stroming berekenen en (meer) leden die een oostelijke stroming berekenen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend blijft het op de meeste plaatsen droog. In het noorden schijnt geregeld de zon. In het midden en zuiden is er eerst nog op veel plekken mist. Geleidelijk lost de mist op en het einde van de ochtend breekt ook daar de zon soms door. Er staat weinig wind. Morgenmiddag is er af en toe zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C in het noorden tot plaatselijk 25°C in Limburg. Langs de kust en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noorden, elders waait het nauwelijks. Morgenavond klaart het steeds meer op en blijft het droog. Landinwaarts is er weinig wind, langs kust en boven het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het droog met een afwisseling van sluierwolken en zonnige perioden. Naast sluierwolken komen lokaal ook stapelwolken voor. Het wordt 21°C tot lokaal 25°C met de hoogste middagwaarden in provincie Limburg. Er waait een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit noordelijke richtingen.

Na het weekend blijft het droog en schijnt de zon op veel plaatsen dagelijks uitbundig. De temperatuur loopt bovendien verder op. Maandag en dinsdag is het op grote schaal 24°C tot 28°C met de hoogste middagwaarden in het zuidoosten. Met deze maxima is het warm nazomerweer. Woensdag en donderdag wordt het mogelijk nog een fractie warmer. Tijdens de nachten is het gemiddeld 13°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst vrij grote kans (60-70%) op maximumtemperaturen boven het gemiddelde en veel zon. Daarna afnemende maximumtemperaturen, toenemende bewolking en toenemende regenkans naar ca. 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema