Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

33

Volgende update: 01-09-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er opklaringen, maar in het zuiden neemt de bewolking toe en daar kan een enkele bui vallen. De wind draait van west naar zuid en neemt af naar zwak tot matig, 1-4 Bft..

Komende nacht gaat het in het zuiden af en toe regenen. Elders blijft het droog. In het noorden kan plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noorden tot 15°C in het zuidwesten. De wind komt aan de kust uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Boven land is er weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven Denemarken trekt verder oostwaarts. Het bovenluchtlaag volgt een iets zuidelijker koers en trekt over het noorden van Duitsland naar het oosten. Vanavond trekt een zwakke ZO-NW georiënteerde rug naar het noordoosten. Deze verlaat tegen de ochtend het noordoosten van ons land. Een NW-ZO georiënteerde occlusie bereikt in de nacht naar vrijdag het zuiden van ons land. Op deze occlusie loopt tegelijkertijd een warmtefront op in. Dit geheel trekt vrijdag overdag langzaam noordwaarts naar het midden van het land en komt in de avond ergens boven het noorden tot stilstand om zaterdag overdag dan weer langzaam zuidwaarts te bewegen. Zuid van het frontale systeem is de lucht erg vochtig.

Zaterdag maakt het Azorenhoog verbinding met een hogedrukgebied dat zuidwaarts trekt vanaf noordelijke breedtes. De ontstane gordel van hogedruk krijgt geleidelijk het zwaartepunt boven West-Europa. Halverwege komende week trekt het hoog richting Scandinavië. Op hoogte is er dan een langgerekte hoogterug aanwezig boven ons land. Aan het einde van de week probeert een lagedrukgebied boven Oekraïne westwaarts te trekken. Tegelijkertijd komt een frontaal systeem van het westen uit dichterbij als het bijbehorende lagedrukgebied van Groenland naar IJsland trekt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het zwaar bewolkt en valt er regen, met name in het zuiden van het land regent het af en toe stevig door. Er is een kleine kans op onweer. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog en is er wat zon. De wind komt in het zuiden uit zuidwest, in het noorden uit een oostelijke richting en is matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag trekt de regen in het zuiden weg. In het noorden is er ruimte voor de zon, elders overheerst de bewolking. Later volgt er in het westen weer een enkele bui, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18°C plaatselijk in het noorden tot 22°C in het zuidwesten. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit een zuidelijke richting. In het noorden blijft de wind uit het oosten waaien. Morgenavond schijnt af en toe de zon en valt er met name in de zuidwestelijke helft een enkele regen- of onweersbui. Er staat weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag start de dag regionaal met mist, maar in de loop van de ochtend lost de mist geleidelijk op. De zon is vaak van de partij, maar lokaal komen ook buien voor. Met maxima van 21°C op de Wadden tot 25°C in delen van Noord-Brabant en Limburg is het warmer dan voorgaande dagen. In Utrecht, Gelderland en Overijssel wordt het zo’n 23°C.

Zondag blijft het droog met een afwisseling van sluierwolken en zonnige perioden. Het wordt 21°C in het uiterste noordwesten tot 24 of 25°C in de zuidelijke provincies. Er staat een zwakke tot matige wind, 1-4 Bft., uit noordelijke richtingen. Omdat er weinig wind staat is het heerlijk weer om eropuit te trekken.

Het aangename nazomerweer houden we na het weekend vast. Het blijft vaak droog met een afwisseling van wolken en zonnige perioden. Mogelijk komt de temperatuur overdag nog wat hoger uit. Met middagwaarden op grote schaal van 21°C tot 26°C is warm voor de tijd van het jaar.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (50-60%) op maximumtemperaturen boven het gemiddelde. De eerste dagen is er veel zon, later komt er meer bewolking en neemt de kans op regen toe.

Meteo Delfzijl - Geert Molema