Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

16

Volgende update: 30-08-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en trekken buien van het westen uit over het land met daarbij een kans op onweer. De wind komt uit zuidwest en is overwegend matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag is er vooral landinwaarts veel bewolking en komen er buien voor, plaatselijk met onweer. In de kustprovincies breekt de zon wat vaker door. De middagtemperatuur ligt rond 18°C. De wind is matig, 3-4 Bft., uit west tot zuidwest. Vanavond komen er nog enkele buien voor, plaatselijk met onweer en mogelijk ook hagel. De wind is westelijk en zwak tot matig, 2-3, later in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht komen er enkele buien voor. Vooral in de kustprovincies is daarbij onweer en hagel mogelijk. De minimumtemperatuur liggen tussen 8°C plaatselijk in het noordoosten en 13°C aan zee. De wind is landinwaarts zwak tot matig, 1-4 Bft., uit zuidwest. Aan zee staat een matige tot vrij krachtige westenwind, 3-5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een laag ten oosten van Schotland trekt zowel aan de grond als op hoogte zuidoostwaarts naar de centrale Noordzee. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd golvend koufront ligt bij de noordwestkust. Vanochtend en vanmiddag trekt dit koufront golvend oostwaarts over ons land. Achter het koufront trekken nog enkele kortgolvige hoogtetroggen over het land. Ook bevindt zich rondom het laag nog een ingedraaide occlusie, die vanmiddag boven het noordwesten van de FIR komt te liggen en in de avond het (noord)westen van ons land bereikt. Een secundair laagje dat vandaag zuidwaarts langs de Engelse oostkust beweegt, komt donderdag rond 00 UTC in de buurt van Texel uit en trekt vervolgens als trog over het noorden van het land. Donderdagmiddag bereikt een zwakke ZO-NW georiënteerde trekrug het zuidwesten. Aan het einde van donderdagavond ligt deze trekrug boven het noordoosten. Een WNW-OZO georiënteerde warmtefrontocclusie trekt donderdagavond oostwaarts over het zuiden van het land, of net ten zuiden van het land langs.

September begint met een laag nabij Ierland dat naar Spanje trekt. Bijbehorend front passeert daarbij ons land. Daarna maakt het Azorenhoog verbinding met een hogedrukgebied dat zuidwaarts trekt vanaf noordelijke breedtes. De ontstane gordel van hogedruk krijgt geleidelijk het zwaartepunt boven de Britse Eilanden en trekt na het weekeinde naar Scandinavië. Boven de Atlantische Oceaan trekt een volgend hogedrukgebied oostwaarts en deze maakt na het weekeinde verbinding met het hoog boven Scandinavië. Deze langgerekte gordel blijft niet lang bestaan. De hoge druk boven Scandinavië wordt halverwege volgende week al weer verdrongen door een retrograad bewegend laag. Hoge druk ten noorden van de Britse Eilanden lijkt echter nog wel enige invloed op ons weerbeeld te houden volgens de operationele run.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met buien, mogelijk met onweer. In het zuiden neemt de buiigheid geleidelijk af en laat de zon zich wat vaker zien. De wind uit zuidwest is matig, 3-4, aan zee eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag zijn er vooral in het noorden buien, mogelijk met onweer. Elders zijn er perioden met zon en komt landinwaarts een enkele bui voor. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. Het waait matig, 3-4 Bft., uit het westen. Morgenavond komen er in het noordoosten eerst nog enkele buien voor. Verder zijn er opklaringen. In het zuiden neemt de bewolking toe en kan het later af en toe gaan regenen. De wind draait van west naar zuid en neemt af naar zwak tot matig, 1-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt een dag met veel bewolking en van tijd tot tijd regen. In de zuidelijke helft van het land is het waarschijnlijk aanmerkelijk natter dan in Noord-Nederland. In de noordelijke provincies kan zelfs de zon af en toe doorbreken. Ondanks het, op veruit de meeste plekken, bewolkte weerbeeld wordt het 20°C of 21°C. Dit is een hele gebruikelijk temperatuur voor begin september. De wind is zwak of hooguit matig, 1-4 Bft., en waait uit het zuiden.

Zaterdag start grijs met nevel, mist of lage bewolking. Mogelijk valt lokaal een beetje (mot)regen in de ochtend. Naarmate de dag vordert verdwijnt de kans op regen en breekt de zon door. Waarschijnlijk is het een stuk eerder zonnig in het noorden dan in het zuiden. Met weinig wind en maxima van 21°C aan zee tot 24°C in het zuidoosten voelt het zaterdagmiddag een beetje (na)zomerachtig aan.

Ook zondag is het warm voor begin september met maxima van 21°C op de Waddeneilanden tot regionaal 25°C in Brabant en Limburg. Het belooft een droge dag te worden met een zwakke tot hooguit matige noordoostenwind, 1-4 Bft., en een mix van wolken en zon.

De dagen daarna blijft het nog even zacht voor de tijd van het jaar met maxima (ruim) boven 20°C. Maandag blijft het waarschijnlijk droog. De dagen daarna is de kans op regen wat groter, maar heel nat weer wordt het zeer waarschijnlijk niet.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (60%) op maximumtemperaturen boven het gemiddelde. Dagelijks 40-50% kans op wat regen, maar ook geregeld droge momenten.

Meteo Delfzijl - Geert Molema