Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 29-08-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend lost de plaatselijke mist op waarna de zon geregeld schijnt. Vooral in de kustprovincies is er kans op een bui. Er is weinig wind. Vanmiddag zijn er eerst perioden met zon, later neemt de bewolking toe. Verspreid over het land komen enkele buien voor. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind, 1-4 Bft.. Vanavond zijn er opklaringen en komen vooral in het oosten nog enkele buien voor. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., en draait naar zuidwest. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het eerst vrijwel overal droog. In de loop van de nacht komen er in het westen buien. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 9°C plaatselijk landinwaarts tot 14°C aan zee. De zuidwestenwind is zwak tot matig, 1-4 Bft., aan zee en op het IJsselmeer mogelijk af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

De stroming in ons aandachtsgebied is west tot noordwest en hiermee wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een zwakke NNO-ZZW georiënteerde occlusie boven het westen van de Noordzee trekt in de west- tot noordweststroming richting ons land. Deze occlusie neemt steeds verder in betekenis af, maar blijft in de diverse modelvelden nog wel herkenbaar (ThetaW-850hPa, neerslag en RV onderin). Restanten hiervan trekken vandaag overdag langzaam van west naar oost over het land. Een laag ten zuiden van IJsland trekt zowel aan de grond als op hoogte zuidoostwaarts naar de centrale Noordzee. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd golvend koufront bereikt vanmiddag het noordwesten van de FIR en komt in de nacht naar woensdag aan bij de noordwestkust. Woensdag overdag trekt dit koufront golvend oostwaarts over ons land. Ook bevindt zich rondom het laag nog een ingedraaide occlusie, die woensdagmiddag boven het noordwesten van de FIR komt te liggen.

Deze week zien we op het noordelijke halfrond een grootschalig patroon met ca. 4 Rossbygolven, waarmee de voorwaartse/oostwaartse propagatie voorlopig is gestagneerd. Het resultaat is dat we te maken houden met de grootschalige hoogtetrog waar we ons momenteel in bevinden. Aanvankelijk bevindt de trogas zich ten oosten van onze omgeving, waardoor wij te maken houden met een noordwestelijke (hoogte)stroming en de aanvoer van maritiem polaire lucht. Vanaf het weekeinde echter zien we de trogas ten westen van onze omgeving terecht komen en krijgen we zowel op hoogte als aan de grond te maken met een zuid- tot zuidwestelijke stroming en de aanvoer van warmere lucht. De exacte koers van afgesnoerde hoogtelaagjes en de bijbehorende storingen zullen bepalen hoe wisselvallig het weerbeeld zal zijn. Begin volgende week wordt het verloop van de grootschalige circulatie onzeker. In ongeveer de helft van de leden zien we de aanwezigheid van een hoogterug in onze omgeving, waarbij een minderheid van de leden het zwaartepunt van de hogedruk aan de grond boven of ten noorden van onze omgeving houden. In de andere helft zien we ofwel een zonale stroming ofwel de aanhoudende invloed van een grootschalige hoogtetrog, met lagedrukgebieden boven of ten noordwesten van onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt en trekken buien van west naar oost over het land. De wind komt uit zuidwest en is overwegend matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is er landinwaarts veel bewolking en komen er talrijke buien voor, plaatselijk met onweer. In de kustprovincies is het droger en komt de zon ook vaker tevoorschijn. De middagtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is matig, 3-4 Bft., uit west tot zuidwest. Morgenavond trekken de (onweers)buien in het oosten weg en komen er vooral in de kustprovincies nieuwe buien, aan zee mogelijk met onweer. De wind is westelijk en zwak tot matig, 1-4, later in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Op vrijdag heeft de zon het moeilijk en kan er soms regen vallen. Wel wordt er zachte lucht aangevoerd. Ondanks het vrij bewolkte weerbeeld stijgt het kwik naar 21°C tot 23°C. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 20°C zijn gebruikelijk begin september.

In het weekend is er meer ruimte voor de zon en wordt het nog wat warmer. In het zuiden en oosten van het land kan het regionaal zomers warm worden met 25°C of 26°C. In de kustprovincies komt het kwik waarschijnlijk rond 23°C uit. Op zaterdag is kans op een enkele bui, zondag lijkt een geheel droge dag te worden.

De dagen daarna neemt de onzekerheid in de verwachting toe. Zowel rustig nazomerweer als een meer wisselvallig weertype met een westenwind behoren tot de mogelijkheden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Veel zon en flinke droge perioden, van tijd tot tijd afgewisseld door een bui. De kans op temperaturen boven normaal is vrij groot (70%).

Meteo Delfzijl - Geert Molema