Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 29-08-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er opklaringen. Vooral in het zuiden en oosten komen enkele buien voor. Uiteindelijk wordt het vrijwel overal droog. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., uit een richting tussen noord en west.

Komende nacht is het droog en kan er op meerdere plaatsen mist ontstaan. Aan zee is er nog kans op een bui, landinwaarts blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C, aan zee enkele graden hoger. Er staat weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

De stroming in ons aandachtsgebied is west tot noordwest en hiermee wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Op 500 hPa trekt een kortgolvige trog met tijdelijk wat koudere bovenluchten over het westen van België en het noorden van Frankrijk verder zuidwaarts. Een zwakke NNO-ZZW georiënteerde occlusie boven het westen van de Noordzee trekt in de west- tot noordweststroming richting ons land. Deze occlusie neemt steeds verder in betekenis af, maar blijft in de diverse modelvelden nog wel herkenbaar (ThetaW-850hPa, neerslag en RV onderin). Restanten hiervan trekken dinsdag overdag langzaam van west naar oost over het land. Een laag ten zuiden van IJsland trekt zowel aan de grond als op hoogte zuidoostwaarts naar de centrale Noordzee. Bijbehorend NO-ZW georiënteerd golvend koufront bereikt dinsdagmiddag de Noordzee en komt woensdag rond 02 UTC aan bij de noordwestkust. Woensdag overdag trekt dit koufront golvend oostwaarts over ons land. Ook bevindt zich rondom het laag nog een ingedraaide occlusie.

Deze week zien we op het noordelijke halfrond een grootschalig patroon met ca. 4 Rossbygolven, waarmee de voorwaartse/oostwaartse propagatie voorlopig is gestagneerd. Het resultaat is dat voorlopig te maken houden met de grootschalige hoogtetrog waar we ons momenteel in bevinden. Aanvankelijk bevindt de trogas zich ten oosten van onze omgeving, waardoor wij te maken houden met een noordwestelijke (hoogte)stroming en de aanvoer van maritiem polaire lucht. Vanaf het weekeinde echter zien we de trogas ten westen van onze omgeving liggen en krijgen we zowel op hoogte als aan de grond te maken met een zuid- tot zuidwestelijke stroming en de aanvoer van warmere lucht. De exacte koers van afgesnoerde hoogtelaagjes en de bijbehorende storingen zullen bepalen hoe wisselvallig het weerbeeld zal zijn. Begin volgende week wordt het verloop van de grootschalige circulatie onzeker. In ongeveer de helft van de leden zien we de aanwezigheid van een hoogterug in onze omgeving, waarbij een minderheid van de leden het zwaartepunt van de hogedruk aan de grond boven of ten noorden van onze omgeving houden. In de andere helft zien we ofwel een zonale stroming ofwel de aanhoudende invloed van een grootschalige hoogtetrog, met lagedrukgebieden boven of ten noordwesten van onze omgeving.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost de mist in de eerste helft van de ochtend op. De zon schijnt geregeld en is er vooral in de kustprovincies kans op een bui. Er is weinig wind. Morgenmiddag is er vooral in het westen af en toe zon, met verspreid over het land een lichte, kortdurende bui. De middagtemperatuur ligt rond 20°C. Er staat een zwakke tot matige westelijke wind, 1-4 Bft.. Morgenavond wordt het op de meeste plaatsen droog, met enkele opklaringen. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., en draait naar zuidwest. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag wordt een dag met van tijd tot tijd buien. In de loop van de middag neemt vanuit het westen de buiigheid af en kan de zon nog even goed doorbreken. Het wordt 19°C of 20°C. De wind is meestal matig, 3-4 Bft., en komt eerst uit het zuidwesten en later uit het westen.

Ook op donderdag wordt het 19°C of 20°C bij een matige wind, 3-4 Bft., uit het (zuid)westen. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden, af en toe zon en een aantal buien.

Op vrijdag heeft de zon het moeilijk en kan er soms regen vallen. Wel wordt er zachte lucht aangevoerd. Ondanks het vrij bewolkte weerbeeld stijgt het kwik naar 21°C tot 23°C. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima rond 20°C zijn gebruikelijk begin september.

In het weekend is er meer ruimte voor de zon en wordt het nog wat warmer. In het zuiden en oosten van het land kan het regionaal zomers warm worden met 25°C of 26°C. In de kustprovincies komt het kwik waarschijnlijk rond 23°C uit. Op zaterdag is kans op een enkele bui, zondag lijkt een geheel droge dag te worden.

De dagen daarna neemt de onzekerheid in de verwachting toe. Zowel rustig nazomerweer als een meer wisselvallig weertype met een westenwind behoren tot de mogelijkheden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig weer, met ca. 60% kans op temperaturen boven normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema