Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

34

Volgende update: 27-08-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond komen eerst nog plaatselijk buien voor, vooral in het IJsselmeergebied en het noordoosten. Plaatselijk komt ook onweer voor. In de loop van de avond sterven de meeste buien uit. De wind uit zuid tot zuidwest waait aan de kust matig, 3-4 Bft., landinwaarts staat later weinig wind.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog en ontstaat er vooral in het noorden en noordwesten plaatselijk mist. De minimumtemperaturen liggen rond 11°C. Er is weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven Noordoost-Engeland trekt zondag noord van de Wadden naar de Duitse Bocht, waar het zondagavond aankomt. Met een zuidwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een NO-ZW georienteerde occlusie trekt langzaam oostwaarts, neemt in de loop van de avond in activiteit af en verlaat waarschijnlijk pas later in de nacht of zondagochtend het oosten. Op hoogte is er ook een laag aanwezig, dat vrijwel dezelfde koers en timing heeft, met daarbij een N-Z georiënteerde hoogtetrog die zondagmiddag het zuidwesten bereikt en zondagavond het noordoosten passeert. Hier vooruit bevindt zich nog een kortgolvige hoogtetrog die zondagochtend al van zuidwest naar noordoost trekt. Maandag trekt het hoogtelaag verder NO-waarts.

Een sturend lagedrukgebied boven de Noordzee trekt langzaam noordwaarts. De stroming is zuidwestelijk. Tot en met het einde van de volgende week hebben we te maken met een grootschalige hoogtetrog boven West-Europa waarin storingen over het Noordzeegebied trekken. Daarna is er een zonaal grondpatroon van de stroming met aanzienlijke variaties in de positie van (mobiele) hogedrukgebieden. De cyclonale invloed neemt tegen het einde van volgende week langzaam af.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komt er in het begin plaatselijk mist voor, vooral in het noorden en noordwesten. Verder is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in het westen ontstaan enkele buien. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuiden. Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt met talrijke buien. Landinwaarts kan er daarbij onweer voorkomen. Plaatselijk kan 20 mm regen vallen. De maximumtemperaturen liggen rond 21°C. Langs de kust staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen, landinwaarts is er weinig wind. Morgenavond komen er nog steeds buien voor, al worden het er geleidelijk minder. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag blijft het licht wisselvallig met verspreid over het land enkele buien. De buien zijn echter een stuk minder intensief en talrijk dan de buien die in het weekend ons land aandoen. Er zijn dan ook veel droge momenten waarbij de zon schijnt. De temperatuur blijft in bijna heel het land schommelen rond een graad of 20.

Op dinsdag komt het slechts lokaal tot een enkele lichte bui. De droge momenten overheersen en ook de zon komt er regelmatig aan te pas. De temperatuur stijgt naar 20°C of 21°C bij een meest matige wind, 3-4 Bft., uit westelijke richtingen.

Daarna blijven zomerse perikelen vooralsnog ver te zoeken en het is de wisselvalligheid die de boventoon voert de rest van de week. Door een doorstaande westen- tot zuidwestenwind blijven we gevoelig voor buien die vanaf de Noordzee worden aangevoerd. Daarnaast worden met regelmaat flink wat wolkenvelden naar ons land gestuurd en af en toe kan het ook een wat langere tijd regenen. De maxima liggen rond de 20°C. Richting het weekend is er een kleine kans dat we te maken krijgen met een wat warmer weertype.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig weer, met temperaturen rond of iets boven normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema