Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

33

Volgende update: 23-08-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vannacht is het droog en ontstaat er vooral in het noordoosten plaatselijk mist. Het koelt af naar ca. 12°C. Er staat weinig wind, op de Wadden waait het matig uit het zuidwesten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Ons aandachtsgebied bevindt zich net aan de noordflank van een gordel van hogedrukgebieden in vrij warme en vrij vochtige lucht. Het zwaartepunt van het hoog ligt boven Het Kanaal en trekt langzaam (noord)oostwaarts. Een zwak NO-ZW georiënteerd koufront boven het noordwesten trekt langzaam oostwaarts en lost verder op. Een restant van een occlusie die nu boven Engeland ligt, trekt vanavond en vannacht oostwaarts over het Noordzeegebied. Een thermische vore die vandaag boven Engeland is ontstaan, loopt mee met het occlusierestant en zorgt komende nacht en woensdagochtend voor extra convergentie bij de noordwestkust. Na de passage van de occlusie bevinden we ons in de polaire lucht. Woensdagavond en in de nacht naar donderdag passeert een inactief warmtefront waarna de stroming zwak zuidelijk wordt en tropische lucht wordt aangevoerd. Donderdag overdag neemt de potentiële onstabiliteit van het zuiden uit toe op toenemende warmte-advectie.

Een sturend lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland trekt langzaam oostzuidoostwaarts. De stroming is zuidwestelijk. Donderdag en vrijdag trekt een vlak thermisch laag over Nederland noordoostwaarts. We komen dan in maritiem tropische lucht. Het Azorenhoog verplaatst zich tijdelijk noordoostwaarts en ligt tot en met het weekeinde ten westen van de Britse Eilanden. Zaterdag passeert van het noordwesten uit een koufront. Na het weekeinde hebben we te maken met een zonale stroming waarbij de onzekerheid in de timing en de activiteit van frontale systemen vrij groot is.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost de plaatselijke mist op en zijn er vooral in het midden en zuiden zonnige perioden. Het blijft droog en er is weinig wind. Morgenmiddag zijn er flinke perioden met zon en blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22°C aan zee tot 28°C plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit west tot zuidwest. Morgenavond is de zon eerst geregeld te zien. Het blijft droog. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Ook donderdag wordt een warme dag, maar de warmte voelt wel heel anders aan. In de ochtend is het droog met wolkenvelden en zon. Daarbij staat een zwakke tot matige zuidoostenwind, 2-3 Bft.. Later draait de wind naar het zuiden. De lucht wordt vochtiger en daardoor kan het benauwd aanvoelen. De bewolking neemt toe, maar op de meeste plaatsen blijft het nog een tijd droog. Later in de middag kan vanuit België een onweersbui over het zuiden van het land trekken. Ondanks de wolkenvelden wordt het 23°C tot 27°C. Met wat zon kan het in het zuidoosten 28°C worden. In de avond neemt in het hele land de bewolking toe en is er kans op enkele buien, lokaal met onweer. Ook in de nacht naar vrijdag zijn er buien en dan wordt het niet kouder dan 16°C tot 18°C.

Vrijdag is het wisselvallig weer met vrij veel bewolking en verspreid over het land buien. In het zuiden komen stevigere buien voor met kans op onweer. Af en toe breekt de zon door en het wordt 21°C tot lokaal 26°C. In het binnenland staat een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft., en in de kustprovincies komt de wind uit het westen tot noordwesten.

In het weekend kunnen van tijd tot tijd buien ontstaan. Er zijn ook droge perioden waarin de zon tevoorschijn komt. De middagtemperatuur daalt naar 20°C tot 23°C en voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (90%) op licht wisselvallig weer met temperaturen rond normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema