Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 24-03-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er perioden met regen. Soms regent het stevig door. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is boven land matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft..

Komende nacht regent het soms stevig door. In de tweede helft van de nacht trekt de regen snel naar Duitsland weg en wordt het droog. De minimumtemperatuur wordt 9°C. Boven land staat een vrij krachtige wind, 5 Bft.. Langs de kust en het IJsselmeer wordt de wind krachtig, 6 Bft.. Er kunnen windstoten van 60-70 km/uur voorkomen. De wind komt eerst uit het zuidwesten, later uit het westen.

Synoptische ontwikkeling:

Een sturend laag ten noordwesten van de Britse Eilanden trekt de komende twee dagen langzaam oostwaarts en ligt vrijdagavond boven Schotland. De stroming is zuidwestelijk en voert vrij vochtige lucht aan. Een koufront (van oorsprong CAD) ligt NO-ZW georienteerd boven het zuiden. Noord van het front is de lucht beduidend droger. Een golf in het front zorgt ervoor dat de fronten vanmiddag en vanavond weer noordwaarts trekken. De golf zelf trekt later vanavond en komende nacht noordoostwaarts over het land, waarna het koufront aan het einde van de nacht het oosten verlaat. Daarna volgt vrijdag overdag een (zwakke) occlusie die boven het zuidoosten tot stilstand komt.

Onder invloed van een sturend complex laag boven Schotland dat langzaam naar Denemarken trekt, passeren er verschillende frontale systemen ons land. De stroming is zuidwestelijk en voert vrij zachte lucht aan. Maandag 27 maart vormt zich een hoog boven de Britse Eilanden waardoor de stroming noordelijk wordt en van oorsprong arctische lucht aanvoert. In de loop van de week trekt het hoog langzaam oostwaarts en komt ons land waarschijnlijk onder invloed van een laag nabij de Britse Eilanden. In een deel van de members blijft het hogedrukgebied langer in onze omgeving aanwezig. Hierdoor neemt de spreiding in temperatuur en windrichting in de loop van de week toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er perioden met zon. Met name in het oosten en zuiden is er kans op een bui. De wind uit het zuidwesten is boven land matig tot vrij krachtig, 5, aan zee staat een krachtige wind, 6 Bft.. Morgenmiddag kunnen er in het zuiden en midden een paar stevige buien ontstaan. Daarbij is kans op onweer en windstoten. In het noorden blijft het droog met vrij veel zon. De maximumtemperatuur wordt 13°C. Morgenavond verdwijnen de meeste buien en is er eerst nog ruimte voor de zon. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is een sterk wisselvallige dag met talrijke buien. Deze buien kunnen fel zijn en gepaard gaan met hagel, onweer en (zware) windstoten tot 80-85 km/uur. De wind gaat uit het westen waaien en is (vrij) krachtig boven land, 5-6, en krachtig tot hard, 7 Bft., aan zee, in het Waddengebied en rondom het IJsselmeer.

De temperatuur is weer wat lager en komt op de meeste plaatsen uit op 11-12°C. In het noordwesten is het een graadje minder warm, in het zuiden en zuidoosten kan het lokaal nog 13°C worden. Voor de tijd van het jaar zijn dit overigens hele gebruikelijke temperaturen.

Zondag is het na een vrijwel droge nacht met enkele opklaringen, overwegend bewolkt. Vooral in het zuiden van het land valt enige tijd regen. Verder naar het noorden blijft het overwegend droog.

De wind draait naar het noorden en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Later neemt de noordenwind weer in kracht toe en daarmee wordt minder warme lucht aangevoerd. De temperatuur blijft nagenoeg overal onder de 10°C met maxima van 8°C in het noorden en (ruim) 9°C in het zuiden.

Maandag laat nog steeds isselvallig weer zien. Met een stevige noordwestelijke wind, matig tot vrij krachtig boven land, 4-5, en krachtig tot hard aan zee, 6-7 Bft., trekken maartse buien over het land met hagel en natte sneeuw. Tussen de buien door zijn er felle opklaringen. De temperatuur wordt niet hoger dan 5°C tot 7°C en daarmee is het duidelijk te koud voor eind maart.

De rest van de week gaat de kou weer geleidelijk uit de lucht. Na een nacht met landinwaarts lichte vorst komt het dinsdag nog tot maartse buien. Het is dan 6°C tot 8°C. Vanaf woensdag stijgt het kwik weer naar de dubbele cijfers. Het weerbeeld blijft ook dan wisselvallig en standvastig lenteweer staat nog niet op het programma.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Het blijft wisselvallig met dagelijkse neerslagkansen van 60%. Er is een vrij grote kans (50-70%) op temperaturen beneden normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema