Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 07-12-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er regenbuien voor. Af en toe komt de zon tevoorschijn. Er staat weinig wind, aan zee en op het IJsselmeer staat een matige tot (vrij) krachtige wind, 4-6 Bft., uit het noordwesten. Vanmiddag zijn er buien met vooral in het noorden een kleine kans op natte sneeuw. De maximumtemperatuur komt uit rond 6°C. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond blijven er buien voorkomen, met kans op natte sneeuw. Er is weinig wind. In het noorden is de matige wind, 3-4 Bft., westelijk. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht zijn er buien, ook met (natte) sneeuw. Vooral in het midden en noorden kan het plaatselijk glad worden. In een langdurige opklaring ontstaat er mist. De minimumtemperatuur ligt rond 1°C, plaatselijk vriest het licht. Er is weinig wind, aan zee staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

In een noord- tot noordweststroming hebben we over het algemeen te maken met OCC (open cell convection). In de loop van vandaag wordt de stroming geleidelijk meer west tot noordwest, als het sturende laag boven Scandinavië langzaam zuidwaarts beweegt. Een hoogtetrog bereikt vanavond het noordoosten van de FIR en ligt donderdagmiddag boven het Waddengebied. Deze hoogtetrog is gevuld met koude, droge lucht (T500 < -35°C). Hierdoor verdwijnt de OCC-structuur. In deze luchtsoort hebben we soms te maken met enkele kortgolvige troggen, waarbij de buien meer samenklonteren. Dit is met name het geval in de nacht naar donderdag en donderdagochtend. Wat dan ook speelt is kustconvergentie bij East Anglia, waardoor stroomafwaarts lijnvorming kan ontstaan. Donderdag nadert later op de dag een trog vanuit het noorden, die steeds meer trekken krijgt van een CAD.

Boven Groenland is een blokkerend hoog aanwezig, met een negatieve NAO-fase tot gevolg. Tegenhanger is een (hoogte)laag boven Scandinavië dat zich in de tweede helft van deze week naar het Noordzeegebied verplaatst. Een ander laag bij Portugal trekt vrijdag zuid van de Alpen langs naar Oost-Europa. Hierdoor komt ons land van een (noord)westelijke stroming vanaf vrijdag een aantal dagen aan de noord(west)flank van een zadelgebied terecht, in de koude lucht. In de loop van de volgende week wordt de onzekerheid groot, hoewel de gemene deler is dat de stroming sterk meanderend of geblokkeerd blijft.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met buien, met kans op hagel en natte sneeuw en kortdurende gladheid. Er staat weinig wind, aan zee staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordwesten. Morgenmiddag zijn er vooral buien in de zuidelijke helft van het land. Plaatselijk valt er natte sneeuw. Het wordt ongeveer 4°C. Er is ook geregeld ruimte voor de zon. Er staat weinig wind, aan zee een matige wind, 3-4 Bft., uit richtingen tussen west en zuidwest. Morgenavond klaart het op en ontstaat plaatselijk mist. Aan het einde van de avond bereiken nieuwe buien het Waddengebied. Er staat weinig wind, aan zee waait er een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het westen. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft droog, alleen in het noordwestelijk kustgebied is een enkele (winterse) bui mogelijk. Er waait niet meer dan zwakke zuiden- tot zuidwestenwind, 1-2 Bft., en het wordt 2°C in het oosten en 4°C in het westen.

Na een nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst, zijn er zaterdag overdag wolkenvelden. Zo nu en dan schijnt ook even de zon. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, maar in het noorden is een enkele winterse bui mogelijk. Zaterdagavond stijgt in het westen de kans op een sneeuwbui. De zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en het wordt 1°C in het oosten tot maximaal 3°C in het westen.

Zondag zijn er wolkenvelden en verspreid over het land en dan vooral in het zuiden kan een sneeuwbui voorkomen. Zo nu en dan breekt ook de zon even door. Er staat een zwakke zuidenwind, 2-3 Bft., en het wordt hooguit 1-2°C boven nul. Voor het gevoel vriest het de hele dag licht.

Ook na het weekend is het winters met zon, wolken en af en toe wat (winterse) neerslag. De temperatuur daalt in de nachten tot onder het vriespunt, overdag is het 1°C tot 3°C boven nul. Temperaturen van 6-7°C zijn gebruikelijk halverwege december.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Onzekere temperatuurverwachting. De eerste dagen is de kans op koud weer groter dan de kans op zacht weer, later zijn beide kansen ongeveer even groot. De dagelijkse neerslagkans is ca. 50%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema