Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 24-11-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt er plaatselijk nog een bui voor. In de loop van de ochtend wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog en breekt de zon vaker door. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Vanmiddag is het droog en schijnt op veel plaatsen de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind draait van zuidwest naar zuid en is matig, 3-4, aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond neemt de bewolking in het westen toe en aan het einde van de avond gaat het langs de westkust regenen. De wind waait uit het zuiden en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht trekt een gebied met regen over het land oostwaarts. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5°C in het noordoosten en 9°C in het zuidwesten. De zuidenwind is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een sturend lagedrukgebied bevindt zich zuid van IJsland, in een zuidwestelijke stroming bevinden wij ons in maritiem polaire lucht. Een hoogtetrog ligt om 06 over ons land en verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten. Vanmiddag passeert een goed doorstroomde trekrug met in de bovenlucht een duidelijke hoogterug. Een randstoring (CAD) die aan de zuidflank van het eerdergenoemde laag oostwaarts ligt om 06 UTC tegen de Ierse westkust en buigt vanmiddag en vanavond ten westen van Schotland noordwaarts af. De bijbehorende occlusie bereikt vanavond laat onze westkust en verlaat het oosten vrijdagochtend vroeg. Deze occlusie wordt in de bovenlucht kort gevolgd door een vrij scherpe hoogtetrog. Vrijdagmiddag volgt er in het gronddrukpatroon nog een zwakke trog. In de avond passeert nog een tweede hoogtetrog, tezamen met de koudste bovenlucht, aan de grond is er dan echter al sprake van een rug.

Op zaterdag ligt een hoogterug over onze omgeving met aan de grond een hoog boven Frankrijk en Duitsland. Op zondag verplaatst het hoog zich oostwaarts. Een lagedrukgebied ten zuiden van IJsland verplaatst zich na het weekeinde over de Britse Eilanden al opvullend zuidwaarts. Het bijbehorende frontale systeem bereikt later op zondag ons land en blijft maandag over ons land slepen. Vanuit de langgolvige hoogtetrog, die zich maandag boven West-Europa bevindt, vormt zich een dipool. Vanuit het zuidelijke deel snoert zich dinsdag een apart laag af richting de Middellandse Zee. Een ander deel van de hoogtetrog blijft als hoogtelaag boven de Britse Eilanden hangen, frontale restanten blijven tot en met halverwege volgende week in onze omgeving aanwezig. Ondertussen bouwt zich in de loop van de week boven Noordoost-Europa een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied op, in de bovenlucht zien we dan sterke blokkade boven Noord-Europa. In onze omgeving wordt de stroming geleidelijk oostelijk en de aangevoerde lucht wordt geleidelijk wat droger en kouder. Van echte winterkou is voorlopig nog geen sprake, deze is momenteel nog niet aanwezig in Oost-Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt en komt er eerst nog een enkele bui voor. De wind draait van zuid naar zuidwest en is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig of krachtig, 5-6 Bft.. Langs de kust wordt de wind west en is dan soms krachtig, 6 Bft.. Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in de oostelijke helft een enkele bui. In het westen is het droog met de meeste zon vlak langs de westkust. De maxima liggen rond 11°C. De wind wordt overal westelijk en neemt geleidelijk af naar zwak tot matig, 2-3 Bft., boven land en naar matig tot vrij krachtig langs de kust, 4-5 Bft.. Morgenavond lost de bewolking op en is het droog. De wind is landinwaarts zwak, 1-2, aan de kust staat een matige westenwind, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag begint de dag met zonneschijn, maar vanuit het westen neemt de hoge bewolking toe. Eerst schijnt de zon daar nog doorheen, maar uiteindelijk wordt de bewolking vooral in het westen dik genoeg en gaat de zon schuil. Het blijft wel overal droog en er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind, 2-3 Bft.. De temperatuur loopt op naar waarden rond de 10°C.

Zondag begint de dag droog, maar het is wel bewolkt. In de middag trekt een regengebied van west naar oost over het land. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is meest matig, 3-4 Bft., in het Waddengebied is soms vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur loopt op naar waarden omstreeks 9°C.

Maandag overheerst de bewolking en is het op veel plaatsen regenachtig. Er staat over het algemeen niet veel wind en het wordt opnieuw 9°C.

Dinsdag en woensdag is het nog licht wisselvallig met op beide dagen een mix van zon, wolken en wat regen of enkele buien. Met december op de kalender, donderdag, nemen de neerslagkansen af en breekt wat vaker de zon door. De wind draait van zuid naar oost en de temperaturen vertonen een dalende trend. Dinsdag is het nog een graad of 9, eind volgende week liggen de maxima veelal rond 6°C. Ook de nachten worden dan weer kouder en tegelijkertijd stijgt de kans op nachtvorst.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op een overgang naar een droog weertype met temperaturen die dalen naar waarden rond of (iets) beneden normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema