Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 29-06-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er veel zon en blijft het droog. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten. Vanmiddag wisselen zon en wolken elkaar af. In het oosten verdwijnt de zon vaker achter de bewolking. Het blijft droog. Het wordt zomers warm met temperaturen tussen 24°C en 28°C. De wind is matig, 3-4 Bft., uit het zuidoosten. In het westen gaat de wind vanaf de zee waaien en koelt het een paar graden af. Vanavond is het half bewolkt. In het noordoosten is er meer bewolking en daar is een enkele lichte bui niet uitgesloten. Verder blijft het droog. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht is er in het noordoosten een enkele bui mogelijk, elders blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 13°C in het zuidwesten en 17°C in het noordoosten. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven het uiterste noorden van Duitsland trekt noordwaarts en ligt in de loop van vandaag boven de Noorse Zee. Een lagedrukgebied ten noorden van Ierland trekt langzaam noordwaarts. Een bijbehorend noord-zuid georiënteerde occlusie boven Wales komt langzaam dichterbij en wordt donderdagochtend nabij onze zuidwestkust verwacht. Een lagedrukgebied dringt vandaag van het zuidoosten van Duitsland op naar het noorden en komt in de nacht naar donderdag boven het noordoosten van Duitsland aan. Door deze ontwikkeling worden de drukverschillen boven ons land erg klein en ontstaat een vore boven ons land, mede door thermische effecten. Vanavond ligt deze vore waarschijnlijk NNW-ZZO georiënteerd rond de lijn Friesland-Limburg. De eerdergenoemde occlusie trekt donderdagmiddag en -avond van zuidwest naar noordoost over ons land. De vore boven het (noord)oosten wordt door de occlusie noordoostwaarts gedrukt en verlaat begin van donderdagavond het noordoosten van Groningen.

Een actief frontaal systeem verlaat vrijdagnacht het noordoosten, waarna komend weekeinde een hogedrukgebied opbouwt boven Centraal-Europa. Dit hoog verplaatst zich begin volgende week oostwaarts. Het Azorenhoog verplaatst zich vervolgens noordoostwaarts ten (zuid)westen van Ierland. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een hoogtetrog boven Scandinavie. Hierdoor komt ons land onder invloed van een koele noordwestelijke stroming, waarbij er af en toe een (zwakke) storing ons land passeert.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is de zon vaak te zien en is het nog droog. In het zuidwesten raakt het bewolkt en aan het einde van de ochtend gaat het daar regenen. Morgenmiddag gaat het op veel plaatsen regenen. Soms regent het hard. In het noorden en oosten is het eerst nog droog met wat zon, maar daar ontstaan vanaf 14 uur onweersbuien. Bij deze onweersbuien is er kans op windstoten tot 60 km/uur, veel regen in korte tijd en hagel. Er is een groot verschil in temperatuur. In het westen wordt het maximaal 20°C, in het oosten plaatselijk 30°C. In de tweede helft van de middag koelt het overal af naar 15°C tot 20°C. Er is eerst weinig wind, in de loop van de middag neemt de wind toe naar matig, 3-4 Bft., uit een westelijke richting. Morgenavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. In het noordoosten is er eerst nog kans op onweer. In de tweede helft van de avond wordt het in het westen en zuiden droog. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag breekt in de loop van de dag de zon op steeds meer plaatsen door. In de middag zien we op veel plaatsen een mix van zon en wolkenvelden. Daarnaast komen enkele zeer plaatselijke buien tot ontwikkeling. De wind waait matig, langs de noordwestkust vrij krachtig, uit het zuidwesten en de middagtemperatuur komt uit tussen 17°C of 18°C in het uiterste noordwesten tot plaatselijk 22°C in het binnenland. Daarmee is het gevoelig koeler dan vandaag en morgen.

Zaterdag keert de rust in het weerbeeld terug. De wind waait zwak tot matig, 2-3 Bft., uit zuidelijke richtingen en de temperatuur komt met waarden tussen 19°C en lokaal 25°C weer een stuk hoger uit. De zon schijnt daarbij geregeld tussen aanwezige wolkenvelden door, waardoor het voor veel mensen een ideale zomerdag is.

Zondag en in de dagen daarna is het meestal aangenaam, maar relatief koel zomerweer voor de tijd van het jaar met 17-22°C. Met een noordwestenwind wordt niet alleen koelere lucht, maar af en toe ook een gebied met bewolking en buien onze kant op geblazen. Richting volgend weekend keert mogelijk de zomers warme lucht weer terug.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 80%) op een koel en vrij wisselvallig weertype. Aan het einde van de periode neemt de kans op warm (zomer)weer toe naar ca. 30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema