Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 28-05-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is wisselend bewolkt met vooral in het noorden en oosten een enkele lichte bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noorden tot 17°C in het zuiden. De noordwestenwind is matig, 3-4, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht overheerst de bewolking en trekken er enkele buien van noord naar zuid over het land. De minima liggen tussen 10°C aan de kust tot lokaal 6°C in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is matig, 3-4, boven de Wadden en het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Ons aandachtsgebied bevindt zich aan de noordflank van een hoog boven Frankrijk in een westelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Vanavond trekt een Z-N georienteerde rug van west naar oost over het land. Het hoog trekt in betekenis afnemend naar het noorden van Duitsland. Zondagmiddag passeert de hoogterug, waarna de stroming op hoogte zuidwestelijk wordt. In de loop van zondag beweegt lagedrukgebied van de Golf van Biskaje noordoostwaarts, waarbij het op nadering van een kortgolvige hoogtetrog enigszins uitdiept. Maandagmorgen komt het laag in de omgeving van Parijs aan. Door deze ontwikkeling draait de stroming zondag naar zuidoost en wordt de aangevoerde lucht warmer. Maandagochtend nadert het warmtefront van het Franse laag het zuiden van het land.

Een grootschalige hoogtetrog trekt langzaam over West-Europa oostwaarts waardoor de stroming van zuidwest naar noordwest draait. Maandag trekt in de zuidwestelijke stroming een laag over of vlak langs Nederland noordoostwaarts. Dinsdag passeert de hoogtetrog. In een groot deel van de uitvoer, waaronder de oper uitvoer, vormt zich in het volgende weekeinde een noordelijk blokkerend hoog waarbij de lengte-positie verschilt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Vooral in het midden en zuiden komen enkele buien voor. In de avond wordt het overwegend droog. Met maxima van 12°C langs de noord(west)kust tot lokaal 16°C in het zuiden en oosten is het koel voor de tijd van het jaar. De noordelijke wind is overwegend matig, 3-4 Bft., en neemt in de avond sterk af. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Ook maandag trekken buien over het land, maar zo nu en dan schijnt ook even de zon. Er staat niet meer dan een zwakke veranderlijke wind, 1-2 Bft., en het is een fractie minder fris met 14°C tot 16°C. In Limburg kan het lokaal 17°C worden.

Dinsdag zijn er perioden met zon, maar verspreid over het land is nog steeds een bui mogelijk. Er waait een zwakke zuidenwind, 1-2 Bft., en daarmee wordt minder koude lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar 17°C in het noorden en naar 20°C in het zuiden. In het midden van het land is het 18-19°C. De droge en zonnige lente eindigt dan ook met normale temperaturen.

Met juni op de kalender, woensdag, blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. Er waait een zwakke zuidenwind, 1-2 Bft., en de temperatuur loopt verder op. In het noorden en westen wordt het 20-21°C, elders is het 21°C tot 23°C. In het zuidoosten kan het 24°C worden.

Donderdag en vrijdag is er een mix van zon, wolken en vooral landinwaarts ook enkele buien. Bij buien is onweer mogelijk. De temperatuur loopt op naar 20°C in het noorden en naar 25°C in het zuiden.

In het pinksterweekend verandert er niet veel. De zon schijnt geregeld, maar er is ook een buienkans. De temperatuur ligt tussen 19°C en 24°C.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een vrij grote kans (70%) op licht wisselvallig weer met temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema