Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 26-05-2022 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Komende nacht (mot)regent het af en toe. In de loop van de nacht beperkt de regen zich tot het zuidoosten en volgen er in het noordwesten enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De west- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. In de loop van de nacht neemt de wind iets af.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een depressie bij IJsland en een uitloper van het Azorenhoog boven het noorden van Frankrijk staat er in ons aandachtsgebied een westelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Vanavond en vannacht passeert een zwakke NNO-ZZW georienteerde occlusie (theta-w 850 hPa 10-11°C) oostwaarts het land, kort gevolgd door een zwakke trog. Morgen overdag volgt er dan een goed doorstroomde trekrug waarna een volgend frontaal systeem het noordwesten van de FIR zal bereiken. Boven het noorden van de FIR smelt een trog samen met een snel trekkende frontale golf (instant occlusie). In de loop van de avond bereikt het bijbehorende ONO-WZW georienteerde koufront het noorden. Het koufront trekt vervolgens langzaam zuidoostwaarts en verlaat in de loop van vrijdagochtend Limburg.

Er vormt zich een krachtige Atlantische hoogterug net west van Ierland. Een hoogtelaag boven Scandinavië komt begin volgende week boven onze omgeving te liggen en trekt zich later in de periode weer terug naar Scandinavië terwijl de Atlantische hoogterug standhoudt. In de onderste niveaus betekent dit een diepe noord- tot noordwestelijke stroming met de aanvoer van koele lucht. Begin volgende week ontstaat bij ons enige cyclonaliteit vanwege drukdalingen boven Midden-Europa. Op de langere termijn lijkt de lage druk overwegend noord(oost) van ons land terecht te komen waardoor de stroming meer westelijk wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend verlaat de regen het zuidoosten. Van het westen uit klaart het op, maar ontstaan er wel vrij veel stapelwolken. In de loop van de middag en de avond wordt de bewolking dikker en gaat het in de noordelijke helft af en toe regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden tot plaatselijk 20°C in het zuiden. De westelijke wind is meest matig, 3-4, aan de kust wordt de wind later op de dag vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is het wisselend bewolkt met regelmatig zon. Er is ook kans op enkele buien, vooral in het noordoosten van het land. Er waait een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het westen tot noordwesten en vooral langs de noordkust is de wind krachtig, 6 Bft.. Daar wordt het hooguit 15°C. In Brabant en Limburg kan het kwik nog oplopen naar zo’n 19°C.

Zaterdag komt de temperatuur met 14°C op de Waddeneilanden tot lokaal 18°C in het zuidoosten nog iets lager uit. Het weerbeeld is verder hetzelfde met wolken, zon en een enkele bui. Ook dan is de noordwestenwind, matig tot vrij krahtig, 4-5 Bft., aan de kust krachtig, 6 Bft..

Zondag is het nog wat kouder met slechts 13°C op Terschelling tot 16°C in Limburg. Ter vergelijk: maxima van 17°C tot 21°C zijn gebruikelijk eind mei. De noorden- tot noordwestenwind is matig boven land, 3-4, en (vrij) krachtig aan zee, 5-6 Bft.. Het weerbeeld: opnieuw wolken, zon een enkele bui.

Het vooruitzicht naar volgende week geeft een geleidelijke stijging van de temperatuur richting normale waarden voor de tijd van het jaar. Het blijft daarbij licht wisselvallig met regelmatig ruimte voor de zon.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (80%) kans op licht wisselvallig weer met temperaturen rond of iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema