Afdrukken
Hits: 4157
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 21-01-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten, m.u.v. de kustgebieden. Opklaringen worden afgewisseld door enkele lichte buien, eerst in het westen mogelijk nog plaatselijk met korrelhagel of natte sneeuw. In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7°C en de west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, 2-3, aan de kust af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht is er tamelijk veel bewolking en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 2°C lokaal in het zuidoosten en 6°C in het noorden. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, 2-3, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een krachtig hoog boven Zuid-Ierland trekt de komende 48 uur naar Het Kanaal. Aan de oostflank hiervan voert een noordwestelijke stroming aanvankelijk maritiem Arctische lucht aan. Om het hoog heen trekt een zwakke trog komende middag zuidoostwaarts over het westen en zuiden. Bovendien beweegt een zwakke warmtefrontafloper in de loop van vanmiddag en vanavond via Denemarken naar Noord-Duitsland en schampt daarbij het noordoosten van het land. Geleidelijk wordt hierdoor minder koude en wat vochtigere lucht naar onze omgeving getransporteerd.

Het hogedrukgebied dat actueel boven Zuid-Ierland ligt, is op zondag boven Het Kanaal aangekomen en verplaatst zich in de loop van zondag naar Duitsland. Vanaf dinsdag verplaatst het zwaartepunt van het hoog zich via Het Kanaal zuidwestwaarts naar het zeegebied ten noordwesten van Portugal. Daardoor komt er bij ons een west- tot noordweststroming op gang en kunnen vanaf donderdag ook af en toe fronten, behorend bij lagedrukgebieden boven Noord-Europa, in afgezwakte vorm passeren. Richting het weekend van 29/30 januari lijkt het hoog weer dichterbij te komen, maar is er ook een toenemend aantal oplossingen dat de Noord-Europese lage druk juist meer invloed laat krijgen. Begin februari is er een voorkeur voor lage druk boven Noord-Europa en hogedrukgebieden ten westen of zuiden van onze omgeving, maar waarschijnlijk wel op een dusdanige afstand dat er dan geregeld frontale zones kunnen overtrekken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag blijft het bewolkt en (mot)regent het af en toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het zuidoosten tot 8°C in het noordwesten en de west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag overheerst de bewolking en vooral in de ochtend komt op veel plaatsen nevel en mist voor. Vooral in de zuidelijke helft van het land kan de mist hardnekkig zijn. In de middag kan hier en daar de zon even doorbreken. Het is droog en er waait niet meer dan een zwakke veranderlijke wind, 1-2 Bft.. De temperatuur loopt op naar 7, lokaal 8°C. Alleen in hardnekkige mistgebieden blijft de temperatuur wat achter.

Maandag is het grijs met op veel plaatsen nevel en mist. In de nacht en ochtend kan het vooral in het zuiden van het land licht vriezen, elders is het maandagochtend boven nul. In de middag kan het regionaal opklaren en breekt de zon af en toe door. Er waait een zwakke veranderlijke wind, 1-2 Bft., en het wordt 7°C.

Ook dinsdag is een grijze en bewolkte dag. Voor de zon is niet of nauwelijks ruimte en er waait een zwakke westen- tot zuidwestenwind, 1-2 Bft.. Het wordt maximaal 7°C.

De rest van de week neemt de wisselvalligheid wat toe. De bewolking overheerst en geleidelijk neemt de kans op wat regen toe. Ook staat er wat meer wind. De temperatuur komt dagelijks uit op 7 of 8°C en ook in de nachten blijft het kwik over het algemeen boven nul. De minima liggen veelal tussen 1 en 4°C. Alleen tijdens brede opklaringen kan de temperatuur dalen tot dicht bij het vriespunt.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een grote kans (70%) op een voortzetting van het licht wisselvallige weer met temperaturen iets boven normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema