Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 15-01-2021 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt. Met name in het noorden valt er lokaal motregen. Geleidelijk ontstaat er op meerdere plaatsen mist, vooral in het noorden en noordoosten. De minimumtemperaturen lopen uiteen van -2°C plaatselijk in Zuid-Limburg tot 5°C in het noorden. Er staat een overwegend zwakke, 1-2 Bft., variabele wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ligt van de Alpen naar Engeland. De as van dit hogedrukgebied schuift vanavond en vannacht langzaam noordoostwaarts over ons land en kantelt naar een oriëntatie van zuid naar noord. De stroming in onze omgeving is hierdoor aanvankelijk noord van de rugas noordwestelijk en in de grenslaag is de atmosfeer vochtig en stabiel van opbouw. Achter de rugas wordt de stroming zuidwestelijk en de aangevoerde lucht geleidelijk iets droger. Een OZO-WNW georiënteerd koufront boven het noorden trekt geleidelijk zuidwaarts en wordt vanavond en vannacht stationair boven het noordoosten van ons land en trekt vervolgens morgen overdag als warmtefront weer noordoostwaarts weg. Een hoogtelaag boven het westen van de Golf van Biskaje trekt via Het Kanaal naar het westen van Nederland, waar het zondagochtend als hoogtetrog arriveert. Deze hoogtetrog (T500 tussen -25 en -30°C) trekt zondagochtend oostwaarts over het land. Een golvend koufront dat nu nog ten westen van Ierland ligt bereikt zondag aan het einde van de ochtend het uiterste noorden van de FIR.

We beginnen op zondag met de passage van een trog, maar al vrij vlot bouwt in onze omgeving een volgend hogedrukgebied op. Dit hoog ligt aanvankelijk met het centrum net ten westen van Nederland en beweegt geleidelijk iets (zuid)oostwaarts. Een zwakke noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. De hogedrukinvloed houdt storingen op afstand, met uitzondering van het midden van de komende week als een afgezwakte storing het noorden van ons land aandoet. Daarna komt een volgend hoog net ten zuiden van ons land te liggen waardoor de stroming weer zwak westelijk wordt. Op de lange termijn lijkt de stroming zonaal te blijven.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen begint de dag op veel plaatsen bewolkt met vooral in het noordoosten en zuidwesten mist. In het noordoosten valt ook af en toe lichte regen of motregen. In de loop van de dag klaart het van het zuiden uit op en wordt het droog. Vooral in het westen en uiterste noordoosten kan het de hele dag bewolkt blijven.De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het over het algemeen bewolkt en in de middag kan af en toe wat lichte regen vallen. Met name in het westen en zuidwesten schijnt ook af en toe de zon. De zuidwestenwind is matig, 3-4, het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden (vrij) krachtig, 4-6 Bft.. De temperatuur loopt op naar 6°C tot 8°C.

Maandag is het overal droog en schijnt geregeld de zon. Er waait een matige, 3-4, in het noordelijk kustgebied en in het Waddengebied zo nu en dan vrij krachtige westen- tot noordwestenwind, 5 Bft.. De temperatuur loopt op naar 9°C en daarmee is het vrij zacht.

Dinsdag start de dag lokaal grijs, maar in de middag schijnt ook geregeld de zon. Het is droog en er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft.. De temperatuur loopt op naar ongeveer 7°C of 8°C.

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid wat toe. Er is een mix van wolken, zo nu en dan zonneschijn, maar er kan soms ook wat regen vallen of een enkele bui. De wind waait uit het noordwesten en is matig, 3-4, en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft., en het wordt dagelijks zo’n 6-7°C. In de nachten blijft het kwik veelal boven nul, maar tijdens heldere momenten kan het met name in het zuiden soms licht vriezen.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De maxima liggen waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde met vooral in het zuiden 30% kans op maxima onder het langjarig gemiddelde. De dagelijkse neerslagkans is ca. 20%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema