Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

08

Volgende update: 14-01-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is overwegend bewolkt en nevelig. In het midden en zuiden is het mistig en komt plaatselijk dichte mist voor en vooral in het zuiden blijft deze mist plaatselijk hardnekkig aanwezig. Verder komt lokaal een opklaring voor, maar over het algemeen blijft de bewolking vandaag de hele dag overheersen. Overdag blijft het droog, maar vanavond maakt het uiterste noorden kans op wat lichte regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het uiterste zuidoosten tot 7°C in het noorden. De wind is in het noorden en langs de westkust noordwestelijk en matig, 3-4, boven de zuidelijke helft van het land is de wind zuidwestelijk en zwak, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen bewolkt en nevelig met op veel plaatsen mist. In het noorden en noordoosten motregent het mogelijk af en toe, verder is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C plaatselijk in Zuid-Limburg tot 5°C in het noorden. Er staat een overwegend zwakke, 1-2 Bft., veranderlijke wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied ligt WNW-OZO georienteerd van Ierland, via België richting de Alpen en verandert vandaag nauwelijks. Zaterdag verplaatst het centrum zich langzaam naar Duitsland. De stroming in onze omgeving wordt hierdoor (noord)westelijk. In de grenslaag is de lucht vochtig en stabiel. Een oost-west georiënteerd koufront trekt geleidelijk zuidwaarts over de Noordzee en wordt vanavond net ten of over het uiterste noordoosten van ons land verwacht. Vanaf de nacht naar zaterdag beweegt het als warmtefront noordoostwaarts.

We beginnen op zondag met de passage van een trog, maar al vrij vlot bouwt in onze omgeving een volgend hogedrukgebied op. Dit hoog ligt aanvankelijk met het centrum net ten westen van Nederland en beweegt geleidelijk iets (zuid)oostwaarts. Een zwakke noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. De hogedrukinvloed houdt storingen op afstand, met uitzondering van het midden van de komende week als een afgezwakte storing het noorden van ons land aandoet. Daarna komt een volgend hoog net ten zuiden van ons land te liggen waardoor de stroming weer zwak westelijk wordt. Op de lange termijn lijkt de stroming zonaal te blijven.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen begint de dag op veel plaatsen grijs met nevel en mist en in het noordoosten lokaal lichte regen of motregen. In de loop van de dag klaart het van het zuiden uit op veel plaatsen op en is de zon nog enige tijd te zien. Vooral in het westen en uiterste noordoosten kan het de hele dag grijs blijven. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is het over het algemeen bewolkt en in de middag kan af en toe wat lichte regen vallen. Met name in het westen en zuidwesten schijnt ook af en toe de zon. De zuidwestenwind is matig, 3-4, het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden (vrij) krachtig, 4-6 Bft.. De temperatuur loopt op naar 6°C tot 8°C.

Maandag is het overal droog en schijnt geregeld de zon. Er waait een matige, 3-4, in het noordelijk kustgebied en in het Waddengebied zo nu en dan vrij krachtige westen- tot noordwestenwind, 5 Bft.. De temperatuur loopt op naar 9°C en daarmee is het vrij zacht.

Dinsdag start de dag lokaal grijs, maar in de middag schijnt ook geregeld de zon. Het is droog en er waait een matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind, 4-5 Bft.. De temperatuur loopt op naar ongeveer 7°C of 8°C.

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid wat toe. Er is een mix van wolken, zo nu en dan zonneschijn, maar er kan soms ook wat regen vallen of een enkele bui. De wind waait uit het noordwesten en is matig, 3-4, en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Bft., en het wordt dagelijks zo’n 6-7°C. In de nachten blijft het kwik veelal boven nul, maar tijdens heldere momenten kan het met name in het zuiden soms licht vriezen.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De maxima liggen waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde met vooral in het zuiden 30% kans op maxima onder het langjarig gemiddelde. De dagelijkse neerslagkans is ca. 20%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema