Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 15-10-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond en komende nacht blijft het overwegend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Tegen de ochtend gaat het in het noordwesten regenen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 11°C en de zuidwestenwind is matig, 3-4, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag boven de Noorse Zee trekt naar Finland. Bijbehorend koufront boven de noordelijke Noordzee (voorafgegaan door het restant van een oude occlusie) bereikt komende nacht het noordwesten van onze FIR in en vrijdagochtend het noorden van ons land. Halverwege vrijdagmiddag verlaat dit koufront het zuidoosten. Achter het koufront trekt een hogedrukgebied over de Britse Eilanden via de zuidelijke Noordzee naar België waar in de nacht naar zaterdag aankomt.

Ons aandachtsgebied bevindt zich zaterdag in polaire lucht in de nabijheid van een hoog dat via België naar Tsjechië trekt en daarna zuidwaarts trekt en zich over de Middellandse Zee uitbreidt. Begin volgende week ontwikkelt zich een NO-ZW georiënteerde langgolvige hoogtetrog ten noordwesten van de Britse Eilanden. Aan de voorzijde hiervan voert een aantrekkende zuidwestelijke stroming zeer zachte lucht aan. Halverwege de volgende week trekt het golvende koufront langzaam van west naar oost over ons land en kantelt de hoogtetrog ten noorden van de Britse Eilanden wat meer in een oost-west oriëntatie zodat de stroming boven ons aandachtsgebied westelijk wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen trekt het regengebied verder naar het zuidoosten. In de middag is het dan op veel plaatsen droog en breekt de zon af en toe door. De middagtemperatuur komt uit op zo'n 14°C en de wind die eerst nog matig, 3-4, is en aan de kust krachtig, 6 Bft., draait van west tot zuidwest naar noord tot noordwest en neemt iets af. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag zijn er in de ochtend wolkenvelden en vooral in het binnenland zonnige perioden. De ochtend begint fris en rond een uur of negen is het op veel plaatsen 5-8°C. Lokaal kan het ook mistig zijn. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe, maar het blijft waarschijnlijk droog. Het wordt 13°C of 14°C en er staat weinig wind.

Zondag zijn er veel wolkenvelden met zo nu en dan wat zon. In de noordwestelijke helft is kans op een beetje regen. Bij een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft., wordt het 15°C of 16°C. In het noordoosten is het 13°C of 14°C.

Na het weekend voert een zuidwestenwind zachtere lucht en regengebieden aan. Er zijn ook (korte)droge perioden waarin de zon kan doorbreken. Maandag wordt het 15°C tot 17°C en woensdag wordt met 17°C tot 20°C de warmste dag van de week. Later in de week daalt de temperatuur naar 15°C tot 17°C. Gemiddeld is het de laatste tien dagen van oktober 12°C tot 14°C. Er zijn dan buien met tussendoor ruimte voor de zon.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig herfstweer met elke dag een grote kans (80% of meer) op regen en aanvankelijk mogelijk ook af en toe veel wind. Aan het einde van de periode waarschijnlijk minder wisselvallig. De temperatuur komt spoedig rond of iets beneden normaal uit.

Meteo Delfzijl – Geert Molema