Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 14-10-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is half tot zwaar bewolkt en zeer lokaal komt een buitje voor of valt er lichte regen. De temperatuur ligt rond 13°C bij een zwakke tot matige, 2-3, aan zee vrij krachtige noordwestelijke wind, 5 Bft..

Komende nacht is het op de meeste plaatsen bewolkt met af en toe lichte (mot)regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12°C in het noordelijk kustgebied tot ongeveer 8°C het zuidoosten. De wind komt uit zuidwest tot west en is zwak tot matig, 2-3, aan zee matig tot vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hoog boven Het Kanaal beweegt zich langzaam naar Frankrijk en daarvandaan verder naar Centraal Europa. Een NO-ZW georienteerd warmtefront bereikt vanavond het noordwesten van ons land en trekt vervolgens richting het zuidoosten om daar enigszins te blijven slepen a.g.v. het verplaatsende hoog. In de warme sector wordt met een westelijke stroming enigszins vochtige maritiem tropische lucht aangevoerd. Een koufront (voorafgegaan door het restant van een oude occlusie) trekt in de nacht naar vrijdag het noordwesten van de onze FIR in en wordt in de ochtend boven het noordwesten van ons land verwacht.

Een laag boven Scandinavië trekt komend weekend noordoostwaarts weg. Bijbehorend koufront trekt vrijdag overdag zuidoostwaarts over ons land aan de flank van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Dit hoog trekt zaterdag via België naar Midden-Europa. Begin volgende week ontwikkelt zich een langgolvige hoogtetrog boven de Britse Eilanden. Aan de voorzijde hiervan voert een aantrekkende zuidwestelijke stroming zachte lucht aan. Halverwege de volgende week trekt het golvende koufront langzaam van west naar oost over ons land, rond vrijdag 22 oktober gevolgd door de as van de hoogtetrog. In het tweede deel van de EPS-periode lijkt de straalstroom meer te gaan golven en neemt de wisselvalligheid mogelijk af.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is er veel bewolking en in de ochtend kan er plaatselijk nog lichte regen of motregen vallen. Met name in het noordwesten is de zon ook af en toe te zien. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De west- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig, 3-4, aan de kust en boven het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is het in de ochtend grijs en regenachtig. In de loop van de ochtend neemt de neerslag af en zijn er ook droge perioden. In de middag breekt de bewolking en schijnt af en toe de zon. Vooral in het oosten kan nog een bui voorkomen. Het is 14°C, lokaal 15°C en ook dan hebben we te maken met een matige westenwind, 3-4 Bft.. In de nacht naar zaterdag wordt het wat kouder dan de voorgaande nachten. In het binnenland daalt de temperatuur naar 2-4°C en aan zee is het 5 tot 9°C. Plaatselijk kan het aan de grond vriezen en er is ook kans op enkele mistbanken.

Zaterdag is het rustig weer met in de ochtend zonnige perioden. De eerste helft van de ochtend is het fris en kan het lokaal grijs en mistig zijn. Er ontstaan stapelwolken waardoor de zon in de middag minder vaak schijnt. Wel blijft het op een enkele bui na droog. Het wordt 12°C of 13°C in het noordoosten tot 14°C in het zuiden en zuidwesten. Er staat maar weinig wind.

Zondag is het iets zachter met maxima van 15°C in het noorden tot plaatselijk 17°C in het zuiden. De zachtere lucht gaat samen met vrij veel bewolking waaruit het soms een klein beetje regent. Als de zon doorbreekt is dat waarschijnlijk in de middag. De wind komt dan uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft..

Na het weekend wordt het wisselvalliger met dagelijks buien en soms wat zon. Op een enkele dag is het grijs en kan het door passage van een groot regengebied langere tijd regenen. De temperatuur gaat omhoog met op dinsdag en woensdag 16°C tot 19°C. Mogelijk wordt het lokaal 20°C. Ook de nachten verlopen met 12°C tot 14°C zacht. Met een matige, 3-4, soms vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft., is het ook wat onstuimiger.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig herfstweer met elke dag een grote kans (80% of meer) op regen en aanvankelijk mogelijk ook af en toe veel wind. Aan het einde van de periode waarschijnlijk minder wisselvalig. De temperatuur komt spoedig rond of iets beneden normaal uit.

Meteo Delfzijl – Geert Molema