Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

43

Volgende update: 08-04-2021 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het wisselend bewolkt en met uitzondering van Zeeland komen er nog steeds winterse buien voor. In de loop van de avond nemen de buien in aantal en activiteit af maar neemt de kans op (natte) sneeuw bij deze buien wel toe. De wind is noordwestelijk en matig tot vrij krachtig, 4-5, aan de kust krachtig, 6, eerst nog hard, 7 Bft.. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk af.

Komende nacht kan er nog een enkele bui voorkomen maar zijn er ook brede opklaringen. Langs de kust koelt het af naar circa 3°C, verder landinwaarts gaat het licht vriezen. De westenwind neemt af naar zwak tot matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Aan de noordflank van een langgerekt hogedrukgebied boven Frankrijk voert een noordwestelijke stroming van oorsprong maritiem arctische lucht aan, op hoogte stroomt er echter al minder koude lucht binnen waardoor de onstabiliteitsdiepte geleidelijk afneemt. Een zuid-noord georienteerde trekrug boven Groot-Brittannië trekt oostwaarts en passeert ons land in de vroege ochtend, waarna de stroming zuidwestelijk wordt en de aangevoerde lucht maritiem polair. De rug passeert morgen overdag waarna de stroming zuidwestelijk wordt. In de loop van de middag bereikt een NO-ZW georienteerd warmtefront, behorende bij een laag boven de Noorse Zee, het noordwesten van de FIR, om in de loop van de avond het noordwesten van het land te bereiken.

Boven de oostelijke Atlantische Oceaan bevindt zich een uitgesproken hoogtetrog. Een laag boven Noorwegen trekt noordoostwaarts. Tussen Groenland en IJsland ligt een hoog dat zuidoostwaarts trekt. Een lagedrukgebied met meerdere kernen afkomstig uit een koud laag bij de Azoren trekt in het weekeinde aan de oostflank van de hoogtetrog over Nederland en omgeving noordoostwaarts. Aan het begin van de volgende week trekt het (restant van) het hoog over onze omgeving oostwaarts. Daarna trekken storingen in de hoogtetrog eerst zuidoost- en vervolgens noordoostwaarts over (het noorden van) de Britse Eilanden en het Noordzeegebied. Aan het einde van de week en in het weekeinde van 17 april lijkt opnieuw een storing afkomstig van zuidelijke breedten aan de oostflank van de hoogtetrog over West-Europa noordoostwaarts te trekken. In ongeveer 1/3 van de leden komt de hoogtetrog duidelijk westelijker te liggen met een hoogterug boven West-Europa.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag schijnt de zon af en toe maar komen er ook wolkenvelden voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maxima liggen rond 8°C. De wind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5, en op de Wadden mogelijk krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is het in het noorden grijs met kans op wat lichte regen. In het midden en zuiden kan een waterig zonnetje doorbreken en blijft het droog. De temperatuur loopt op naar 9°C in het noorden tot 13°C in het zuiden.

In het weekend komt de grens tussen zachte lucht uit Zuid-Europa en koude lucht uit het noorden van Europa boven ons land te liggen en dat levert flink wat neerslag op. Waarschijnlijk valt er voornamelijk regen, maar er is ook kans op natte sneeuw. In het meest zachte scenario kan het 10-16°C worden. Maar wanneer ons land in de koude lucht terechtkomt, wordt het hooguit 5-8°C. Bewolking heeft de overhand.

Volgende week neemt de kans op regen af en is de zon vaker van de partij. Lenteachtig wordt het niet, want met een noordenwind wordt vrij koude lucht naar ons land geblazen. De maxima komen rond 10°C uit. In de nachten kan het een paar graden vriezen. Normaal is het halverwege april overdag 12-15°C en ’s nachts 3-6°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De neerslagkans ligt iedere dag rond 40%, de kans op temperaturen rond of boven normaal neemt toe naar ongeveer 50%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema