Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 23-2-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend overheerst op veel plaatsen de bewolking. In de loop van de dag breekt van het zuiden uit de zon op steeds meer plaatsen goed door. Het wordt (zeer) zacht met middagtemperaturen die liggen tussen de 11°C in het noordwesten en 18°C in het zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidwestenwind wordt matig, 3-4, en mogelijk vrij krachtig, 5 Bft., langs de noordwestkust. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht zijn er opklaringen en ligt de minimumtemperatuur rond 9°C. De zuidelijke wind is matig, 3-4, aan zee en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, 5, in het Waddengebied mogelijk krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een zuid- tot zuidwestelijke stroming voert zeer zachte lucht aan. De restanten van een inactief NO-ZW georienteerd koufront golven vanochtend boven het noordwesten van de FIR. Vanmiddag en vanavond trekt het oplossende front op hoogte oostwaarts over het land, aan de grond is er dan al niks meer te zien. Een warmtefront behorende bij een Atlantisch laag bereikt het noordwesten van de FIR in de loop van de avond en blijft daar tot en met woensdag slepen. Aan de grond verandert er eigenlijk niks gedurende de hele periode, al wordt er vanaf vanmiddag wel geleidelijk drogere lucht aangevoerd in de onderste luchtlagen.

Tot en met donderdag bevinden we ons aan de noordwestflank van een omvangrijk en krachtig blokkerend hogedrukgebied boven Centraal-Europa, in een zuidelijke stroming die van oorsprong tropische lucht aanvoert. Storingen vanaf de Atlantische Oceaan kunnen ons door het geblokkeerde patroon niet te bereiken. Vrijdag trekt dit hoog oostwaarts weg en zaterdag vormt zich een nieuw hogedrukgebied, een uitloper van het Azorenhoog, boven Groot-Brittannië. Hierdoor komt er tijdelijk een noordelijke component in de stroming en wordt er duidelijk minder zachte lucht aangevoerd. Op zondag komt dit hoog boven onze omgeving te liggen. Vanaf dat moment beginnen de afzonderlijke leden meer uiteen te lopen, hetgeen voornamelijk het gevolg is van verschillen in de positie en de vorm van het hoog. Er is een duidelijk cluster dat het hoog ten noorden van ons intekent met een oostelijke stroming en aanvoer van koude continentale lucht tot gevolg. Een ander cluster, waaronder de hoofdrun laten het hoog meteen weer afvlakken met een zwaartepunt net ten zuiden van onze omgeving, waardoor er een zwakke zonale stroming op gang kan komen. Door de nabijheid van het hoog kunnen storingen ons dan nog niet/nauwelijks bereiken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag wordt het vrij zonnig. Met een maximumtemperatuur die uiteenloopt van 15°C in het noorden tot ca. 19°C in het zuidoosten wordt het bijzonder zacht. De zuidelijke wind is overwegend matig, 3-4, in het noordwestelijk kustgebied (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is er veel bewolking en slechts af en toe zon. Later in de middag en avond is kans op een klein beetje regen. Er waait een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten tot westen en het wordt 10°C op de Wadden, 13°C in Amsterdam en nog 16°C in Limburg. Hiermee is het kouder dan vandaag en morgen, maar nog altijd flink zachter dan gebruikelijk. Gemiddeld liggen de maxima eind februari op 7-8°C.

Vrijdagochtend kan in het oosten mogelijk nog wat regen vallen. Verder blijft het op de meeste plaatsen droog en is er een mix van wolken en zon. Er waait een matige westenwind, 3-4 Bft., en het wordt 9°C in de kustprovincies en 10-11°C in het binnenland.

Ook in het weekend is het droog met een mix van wolken en zon. De middagtemperatuur ligt rond 10°C en in de nachten koelt het af tot een graad of 2. Lokaal kan het tot een graadje vorst komen. Ook kan het in de nacht en (vroege) ochtend regionaal mistig zijn.

Na het weekend houdt dit rustige en droge weertype aan. De wind krijgt een voorkeur voor de oosthoek en in de loop van volgende week neemt de kans op vorst in de nachten toe.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op voortzetting van het rustige en meest droge weertype. De kans op temperaturen rond of boven normaal neemt geleidelijk af tot 70%, met 30% kans op een duidelijk kouder weertype. De dagelijkse neerslagkans ligt in de orde van 30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema