Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 13-1-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend zijn er zonnige perioden met vooral in de noordelijke helft enkele buien. Met name in het noordoosten kunnen deze buien eerst nog een winters karakter hebben en landinwaarts is er aanvankelijk kans op gladheid. In het zuidwesten is er vrij veel hoge bewolking maar blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is westelijk en matig, 3-4 Bft.. Aan de kust is de wind noordwestelijk en matig tot vrij krachtig, 4-5, in het noordelijk kustgebied krachtig, 6, en op de Wadden af en toe hard, 7 Bft.. In de avond draait de wind in het noorden naar noordelijke richtingen en neemt dan af. Het weercijfer komt tot een 4.

Vannacht is het in de zuidwestelijke helft bewolkt en in Zeeland valt af en toe regen of natte sneeuw. Elders is er weinig bewolking. De minima lopen uiteen van 2°C in Zeeland tot -5°C in het noordoosten. De wind is zwak, 1-2, aan de kust matig, 3-4, in het oostelijk Waddengebied eerst nog vrij krachtig, 5 Bft., uit een richting tussen noord en oost.

Synoptische ontwikkeling:

De stroming is noordwestelijk tussen een hoog dat zich van IJsland richting Schotland uitbreidt en een laag boven Scandinavie. Een secundair laag boven Denemarken trekt overdag zuidoostwaarts. Later in de middag en avond passeert van het noordoosten uit een bij het laag behorende back-bent occlusie (Theta-w 850 hPa 0°-1°C) waarachter we in continentaal polaire lucht komen. Een NW-ZO georienteerd warmtefront boven Engeland en het noordwesten van Frankrijk bereikt het zuidwesten waarschijnlijk niet. Donderdag trekt een storing langs het front over het zuiden van Engeland en het noordwesten van Frankrijk zuidoostwaarts.

Een lagedrukgebied boven centraal Europa trekt oostwaarts, terwijl een Atlantisch hoog zich opbouwt. Vrijdag maakt het Atlantische hoog verbinding met een hoog boven Scandinavie, maar dit hoog trekt langzaam oostwaarts. Na zaterdag volgt in nagenoeg alle members een grootschalige hoogtetrog die zich uitstrekt van Scandinavie tot over het midden en zuiden van Europa. De precieze positionering van de grootschalige hoogtetrog zal bepalend zijn voor de exacte koers van lagedrukgebieden en daarmee samenhangend de luchtsoort.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag blijft het in de zuidwestelijke helft bewolkt met in Zeeland af en toe regen of natte sneeuw. Elders zijn er zonnige perioden. De maxima liggen rond 3 °C. De wind is oostelijk, zwak, 1-2, aan de westkust matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Ook vrijdag hebben we nog te maken met een rustig weerbeeld. De dag verloopt zo goed als droog en er is ruimte voor de zon om af en toe te schijnen. Het wordt de koudste dag van de week en de temperatuur komt overdag maar net boven het vriespunt uit met maxima van 1 à 2°C. Er waait een zwakke oostenwind, 2 Bft., waardoor het voor het gevoel de hele dag vriest.

De dagen daarna laat de verwachting geleidelijk een overgang zien naar een wisselvalliger weertype en de temperatuur stijgt. Zaterdag is het aanvankelijk nog koud met maxima van 1 tot 3°C en kans op een klein beetje (winterse) neerslag. Zondag loopt de temperatuur op naar 3-5°C. De kans op neerslag zal verder toenemen. Met deze temperaturen zal de neerslag hoofdzakelijk als regen vallen. De start van de nieuwe week verloopt waarschijnlijk bewolkt met regen bij circa 5°C.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op voortzetting van het wisselvallige weertype met temperaturen die waarschijnlijk dalen naar waarden onder het langjarig gemiddelde. Er is ca. 20% kans op een overgang naar een droog en koud weertype.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.