Afdrukken
Hits: 1125
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

07

Volgende update: 28-11-2020 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en nevelig en plaatselijk komt mist voor. De mist lost later in de ochtend op, maar in het noorden en noordoosten blijft de bewolking echter hardnekkig. In het zuidwesten komen opklaringen voor en later in de ochtend breekt de zon in de zuidelijke helft op meer plaatsen door. In de loop van de middag en avond breidt de lage bewolking boven het noorden en oosten zich langzaam naar het midden uit. Het blijft overal droog en de middagtemperatuur varieert van 5°C in het noorden tot 10°C in Zuid-Limburg. De oostenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht komen er brede opklaringen voor en met name in het zuiden kan plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 4°C langs de kust tot -2°C in het oosten. De oostelijke wind is zwak, 1-2 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een opbouwend hogedrukgebied boven Scandinavië en lage druk boven Zuidwest-Europa staat een zwakke zuidoostelijke stroming. Overdag draait de stroming naar oost en neemt iets in kracht toe. Een zwak warmtefront ligt ONO-WZW georiënteerd van East Anglia naar de Duitse Bocht en trekt langzaam noordwestwaarts. Van het zuidoosten uit wordt geleidelijk iets drogere lucht aangevoerd. Doordat de stroming oostelijk wordt en hetzelfde front boven Noord-Duitsland zuidoost-noordwest georiënteerd is, komt dit front later in de middag weer het noordoosten van het land binnen. Dit front trekt vervolgens oplossend westwaarts over het land, zodat zondagochtend ons hele land in de polaire lucht terechtkomt. Zondag later op de dag neemt het hoog in betekenis af en trekt het als rug zuidwaarts over het land. Aan de noordflank wordt de stroming zwak westelijk.

Maandag neemt het hoog boven Scandinavië in betekenis af en trekt aan de noordoostflank van het Azorenhoog een activerende stroming zuidoostwaarts over het land. Vanaf woensdag 2 december trekt er een hoogtelaag vanaf IJsland naar Engeland en de Noordzee en blijft daar vrijdag 4 en zaterdag 5 december rondtollen om daarna snel op te vullen. Door dit hoogtelaag wordt de stroming zuidoostelijk. Vanaf zondag 6 december lijkt ons weer beïnvloed te worden door een uitzakkende hoogtetrog ten westen van Ierland waardoor de aanvoer uit een zuid tot zuidoostelijke richting komt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen komt de zon op veel plaatsen tevoorschijn. Met een middagtemperatuur van ca. 3°C wordt het een vrij koude dag. De oostenwind is zwak, 1-2, aan zee zuidoost en matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt  tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandagochtend vroeg is het koud met in vrijwel het hele land vorst. De laagste waarden worden precies tijdens de ochtendspits bereikt en het is dan -1 tot -5°C. Het is best vochtig buiten en in combinatie met de vorst betekent dat autoruiten krabben. Ook kan het regionaal mistig zijn. Overdag neemt de wind toe en verdwijnt de mist waarschijnlijk vrij snel. Het kan nog even zonnig zijn, maar vanuit het noordwesten neemt de bewolking al gauw toe. In de loop van de middag volgt regen. De temperatuur loopt steeds verder op en de maxima worden pas aan het eind van de avond bereikt. Het is dan 6°C in het oosten tot 10 langs de westkust. ’s Middags is het nog 3-6°C en maakt de wind het waterkoud. In de avond en nacht is het bewolkt en regenachtig. Het kan soms flink regenen en regionaal valt 10 mm. De minima komen uit op 5-8°C. De wind is wordt matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., overdag uit zuid-zuidwest in de avond draaiend naar zuidwest.

Dinsdag is het heel ander weer dan in het weekend. Er waait een matige tot vrij krachtige westen- tot noordwestenwind, 4-5 Bft., en die blaast enkele buien naar ons land. Bij deze buien is vooral in de ochtend hagel mogelijk. Gedurende de dag neemt de kans op buien waarschijnlijk af en is er een mix van zon en wolken. Het wordt 7-9°C.

De dagen daarna lijkt het opnieuw kouder te worden en komt de temperatuur overdag rond of onder 5°C uit. Daarbij heeft bewolking regelmatig de overhand, maar meestal blijft het droog. Aan het eind van de week is wel kans op een beetje neerslag, maar het is nog onzeker hoeveel er valt. Bij opklaringen kan het ’s nachts vriezen, maar bij veel bewolking blijft de temperatuur in de nacht een paar graden boven nul.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (70-80%) kans op een rustig en licht wisselvallig weertype met middagtemperaturen (iets) onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.