Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 22-11-2020 om ± 9:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is bewolkt en vooral in het noorden en westen valt af en toe motregen. Heel langzaam trekt deze (mot)regen zuidoostwaarts. Later vanavond bereikt een nieuw gebied met regen en motregen het noorden van het land, deze (mot)regen beweegt gedurende de nacht geleidelijk zuidwaarts. Aan het einde van de nacht bereiken opklaringen het noorden van het land. De minima liggen tussen 7°C in het zuidoosten en 11°C aan de kust. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4 Bft., aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. In de tweede helft van de nacht draait de wind langs de kust naar west en neemt daarbij iets in kracht af.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt langzaam oostwaarts en komt maandag boven het noorden van Finland aan. In een zuidwestelijke stroming wordt maritiem tropische lucht aangevoerd. Een koufront boven het noordwesten van de FIR beweegt zuidoostwaarts en bereikt halverwege de nacht het noordelijk kustgebied. Het koufront beweegt vervolgens langzaam verder zuidwaarts en komt zondag overdag boven het zuiden van het land door golfvorming tijdelijk tot stilstand, tegelijkertijd gaat de gradient er geleidelijk uit. In de nacht naar zondag beweegt het front verder zuidoostwaarts in de loop van maandagochtend het land te verlaten. Maandag passeert er een trekrug.

De gehele periode is er boven West-Europa een meanderende westelijke stroming. Aanvankelijk verkeren we min of meer onder invloed van een hoog boven Midden-Europa dat langzaam oostwaarts trekt. Aan het einde van de week verplaatst een diffluent stromingspatroon zich over West-Europa oostwaarts, in een deel van de leden vormt zich een hoog boven Noordwest of Noord-Europa waardoor de stroming zuidelijk of oostelijk wordt. In een groot deel van de leden breidt de zonale stroming zich na het weekeinde weer oostwaarts uit.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend regent het in het midden en zuiden van het land. In het noorden is het droog met opklaringen. De regen trekt zuidwaarts weg en opklaringen breiden zich langzaam verder over het land uit. In het zuidoosten klaart het pas op na zonsondergang. De maxima komen uit rond 11°C en de west- tot zuidwestenwind is overwegend matig, 3-4, langs de kust eerst nog (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt  tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag is een fraaie novemberdag. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden en het blijft droog. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot hooguit matig, 2-3 Bft.. Later op de dag draait de wind naar het zuiden. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks 10°C.

Dinsdag is het droog met naast vrij veel wolken ook af en toe zon. De wind waait uit het zuiden en is matig, 3-4, en aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur stijgt naar 10-11°C.

Woensdag is het meest bewolkt, maar het blijft wel droog. De temperatuur stijgt naar 9°C in het noorden en naar 11 in het zuiden.

Vanaf donderdag neemt de kans op buien toe. De wind waait veelal uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen 8 en 10°C. In de nachten is het veelal 3 tot 6°C, maar tijdens heldere nachten kan het kwik dalen tot dicht bij het vriespunt. 

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (75%) kans op wisselvallig en (vrij) zacht weer. 25% kans op (vrij)koud en meest droog weer met 's nachts lichte of matige vorst.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.