Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 18-10-2019 om ± 9:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond en vannacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vooral in het zuidwesten kan vanavond nog een enkele lichte bui voorkomen. In de opklaringen kunnen vannacht (dichte) mist of mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dichtbij het vriespunt in langdurige opklaringen landinwaarts en 9°C in het Waddengebied. De wind is zwak, 1-2 Bft., en komt uit uiteenlopende richtingen, vannacht wordt de wind boven land geleidelijk zuidwest. In het noordelijk kustgebied wordt de wind overwegend matig, 3-4 Bft., uit west tot noordwest.

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied net te zuiden van Groenland heeft een NW-ZO georiënteerde uitloper richting de Britse Eilanden en het noorden van Frankrijk. Vanuit de uitloper ontwikkelt zich boven Frankrijk een tweede centrum van hoge druk, deze verplaatst zich zondag via het Alpengebied richting het zuidoosten van Europa, alwaar het maandag aankomt. Een lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavië beweegt langzaam oostwaarts, het bijbehorende O-W georiënteerde koufront (theta-w 850 hPa 6-7 °C) beweegt vanavond en vannacht zuidwaarts over de zuidwaartse verplaatsing van het koufront zal gaan vertragen en uiteindelijk stagneren, ongeveer op de lijn Noord-Holland-Overijssel. In de loop van zondagavond nadert van het westen uit een rug, deze zal in de nacht naar maandag over ons land oostwaarts bewegen.

De invloed van hoge druk op ons weerbeeld wordt minder als een omvangrijk lagedrukgebied met meerdere kernen boven de Atlantische Oceaan langzaam dichterbij komt. Aan de voorzijde van dit laag is een zuidwestelijke stroming aanwezig die tropische luchtmassa aanvoert. Vanaf dinsdagmiddag gaat bijbehorend frontaal systeem passeren. Een golf in dit systeem diept uit tot een randlaag dat noordoostwaarts trekt. Pas op zaterdag trekken de laatste restanten van het complexe laag oostwaarts over het land, waarna een volgende storing al weer klaar ligt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het zwaar bewolkt met hier en daar een lichte bui of wat motregen. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit een westelijke richting. Aan de kust komt de wind uit west tot noordwest. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandagochtend zijn er veel wolkenvelden en maken het westen en noorden kans op een lokale lichte bui. Geleidelijk wordt het droog en maandagmiddag breekt de zon mogelijk wat vaker door. De wind zoekt de zuid- en later zuidoosthoek op en neemt toe in kracht. In het binnenland waait het zwak tot matig, 2-3, en aan de westkust vrij krachtig, 5 Bft.. De zuidenwind brengt iets zachtere lucht met zich mee dan de voorgaande dagen. Het wordt 12-14°C. Omdat het harder waait, is het voor het gevoel ongeveer even fris als in het weekend.

Dinsdag breekt een wisselvallige periode aan met ook nog eens een stevige wind. Het is grijs en daarbij kan wat regen vallen. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5, in het binnenland en krachtig aan zee, 6 Bft.. Ondanks de bewolking, wind en regen is het een zachte dag. Het kwik stijgt naar 13-15°C en dat zijn vrij normale waarden voor de tijd van het jaar.

De dagen daarna blijft het wisselvallig en is dagelijks kans op regen. Tussen de regengebieden door kan de zon wat vaker doorbreken dan de voorgaande dagen. Daarbij is het bijzonder zacht. Woensdag kan het 16-19°C worden en is in het zuiden zelfs 20°C mogelijk. Ook donderdag is de temperatuur hoog voor de tijd van het jaar met circa 17°C. Maxima van 12-14°C zijn gebruikelijk. Vrijdag en volgend weekend wordt het geleidelijk koeler en keren de temperaturen terug naar normale waarden. Het blijft wisselvallig met buien, wolken en zonnige momenten.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig en temperaturen dalend naar waardes rond of mogelijk iets onder normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.