Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 30-9-2019 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is wisselend bewolkt en vanavond en vannacht trekt een gebied met bewolking en af en toe regen noordoostwaarts. Hier vooruit zijn opklaringen aanwezig, waarin vanavond in het oosten en noordoosten lokaal mist voorkomt. In de loop van de nacht klaart het in het westen weer op en dan kan het daar nevelig worden. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. Er staat een zwakke, 1-2, aan zee geleidelijk matige wind, 3-4 Bft., uit richtingen tussen zuid en zuidwest.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een occlusie boven het uiterste noordoosten verlaat spoedig het land. Tegelijkertijd ligt een volgend occluderend front, behorend bij een vlak lagedrukgebied nabij de Theemsmonding, boven het zuidwesten. Dit occluderende front trekt vanavond en vannacht noordoostwaarts over het land. Het zuidoosten krijgt daarbij mogelijk nog met de warme sector te maken. Het laagje zelf trekt noordoostwaarts en verlaat woensdagochtend het noorden van de FIR. Op woensdag komt het koufront vanuit Frankrijk weer als warmtefront noordwaarts en trekt in de middag en avond diffuus over ons land. In de avond nadert een volgend occluderend front het westen van de FIR. Dit occluderende front bestaat van origine uit meerdere fronten die op elkaar ingelopen zijn. Omdat het de grens markeert met polaire lucht, heeft deze occlusie een duidelijk koufrontkarakter. Dat is de reden om dit front uiteindelijk ook als zodanig te analyseren.

Vrijwel alle leden van het ensemble komen met een zonale stroming tot en met het einde van de periode. Tegen het einde zien we de lage druk echter wel dermate zuidelijk uitkomen dat er mogelijk een blokkade tot stand zou kunnen komen boven de Atlantische Oceaan nabij IJsland, hetgeen wellicht een verandering teweeg zou kunnen brengen. Tot die tijd domineren lagedrukgebieden in onze omgeving. Donderdag 1 oktober bevinden wij ons in een zuidwestelijke stroming onder invloed van een omvangrijk en complex lagedrukgebied ten noorden van Groot-Brittannië, waarvan het bijbehorende golvende koufront ons die dag passeert. Vrijdag zien we zowel aan de grond als op hoogte een laag afsplitsen dat in het weekeinde boven onze omgeving zal komen te liggen, waardoor de bijbehorende ingedraaide occlusie waarschijnlijk van vrijdag tot en met zondag boven onze omgeving zal blijven rondtollen. De stroming is vrij zuidelijk maar doordat er getransformeerde polaire lucht wordt aangevoerd zal het zeker niet zacht/warm weer opleveren. Aan het begin van de nieuwe week beweegt het laag eerst westwaarts waarna een op dinsdag ingevangen laag vanaf de Atlantische Oceaan waarschijnlijk enkele dagen net ten westen van onze omgeving zal blijven rondtollen. Hierdoor blijven storingen ons met grote regelmaat passeren of schampen in een krachtige zuidwestelijke stroming.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er perioden met zon en kan er een enkele lichte bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind is zwak, 1-2, later matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft., en draait van zuidwest naar zuid. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is het grijs en zijn er perioden met regen. Vooral midden op de dag kan het een tijd regenen. Het wordt zo’n 16°C en de wind is overwegend zuidelijk en matig, 3-4 Bft.. Later in de middag neemt de regen in het zuidwesten af en kan de zon kortstondig doorbreken. In de avond zal de regen grotendeels verdwijnen en in de nacht is het vaak droog.

Vrijdag zal het in het zuiden opnieuw regenen. In het midden en noorden is kans op wat neerslag, maar er zijn ook droge perioden en vooral het noorden maakt daarbij kans op wat zon. De wind is naar het oosten tot noordoosten gedraaid en matig, 3-4 Bft.. Het wordt 15-17°C.

Zaterdag wordt een bewolkte dag en kunnen we perioden met regen verwachten. Op sommige plaatsen kan het langere tijd (licht) regenen en wordt het een natte dag. De maxima komen uit op 14-16°C. In combinatie met wat regen en een matige zuidoostenwind, 3-4 Bft., is het voor het gevoel nog wat kouder.

Zondag zal het niet langdurig regenen. Wel kunnen enkele buien ontstaan, maar tussendoor kan af en toe de zon doorbreken. Het wordt 14-15°C. Mogelijk kan het lokaal net 16°C worden. Er staat een matige, 3-4, en in het westen soms vrij krachtig zuidenwind, 5 Bft..

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met maximumtemperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.