Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

34

Volgende update: 1-6-2019 om ± 9:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

De aanwezige hoge, vrij dunne sluierbewolking vormt nauwelijks enige belemmering voor de zon. Vooral in het noordoosten zijn nog enkele stapelwolken waar de zon meer moeite mee heeft. Deze bewolking zal de komende uren weer oplossen en het blijft droog. De wind is oost tot noordoost en matig, 3-4, aan de kust en in het IJsselmeergebied vrij krachtig, 5, mogelijk krachtig, 6 Bft.. De wind draait aan zee tijdelijk naar noord tot noordoost.

Komende nacht is het helder met sluierbewolking. De minima lopen uiteen van 8°C in het noordoosten tot 13°C in Zeeland. De noordoostenwind neemt boven land af naar zwak tot matig, 2-3, vlak aan zee meest matig, 4 Bft.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië, aan de zuidflank van het hoog is in onze omgeving sprake van een oost- tot noordoostelijke stroming die continentaal polaire lucht aanvoert. Op hoogte wordt aanvankelijk iets vochtigere lucht aangevoerd, hetgeen te maken heeft met het afwaaien van hoge bewolking van een frontaal systeem behorend bij een laag boven Oekraïne. komende nacht wordt de aangevoerde lucht weer een stuk droger. Op maandag verplaatst het centrum van het hoog zich geleidelijk naar het noorden van de Noordzee, de stroming blijft hierdoor oostelijk.

Op dinsdag bevindt zich een thermisch laag boven Frankrijk dat langzaam noordwaarts beweegt. Aan de noordoostflank van dit laag wordt dinsdag met een zuidoostelijke stroming warmere en vochtigere lucht aangevoerd. Het laagje komt woensdag min of meer boven onze omgeving te liggen. Tegelijkertijd zien we een hoogtetrog tussen IJsland en Schotland via de Britse Eilanden zuidwaarts uitzakken en afsnoeren tot een hoogtelaag boven de Golf van Biskaje. Dit hoogtelaag smelt vervolgens op donderdag en vrijdag boven het westen van het Iberisch Schiereiland samen met een ander laag. Aan de grond zien we dan een langgerekte ZW-NO georiënteerde gordel van lagedruk over onze omgeving. Hierbij bevinden we ons enige tijd in het overgangsgebied tussen warme lucht ten oosten van ons land en koelere polaire lucht ten westen van ons land, mogelijk bevindt de frontale zone zich dan boven ons land. In het volgende weekeinde beweegt het (hoogte)laag boven het Iberisch Schiereiland noordoostwaarts via onze omgeving naar Scandinavië, de bijbehorende ZW-NO georiënteerde frontale zone lijkt dan het meest actief te zijn net ten zuidoosten van ons land. Na passage van dit laag komt het gehele land in de maritiem polaire lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen is het zonnig, maar er blijft ook nog steeds sluierbewolking aanwezig. De maxima variëren van 20°C op de Wadden tot 26°C in het zuiden van het land. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig, 2-3, vlak aan zee matig tot vrij krachtig, 5 Bft.. In de loop van de middag draait aan de kust de wind naar noord tot noordoost. Het weercijfer komt tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag belooft net als Pinkstermaandag een vrij zonnige en zomerse dag te worden. Naast veel zonneschijn zijn wat sluierwolken zichtbaar, maar ook nu blijft het de hele dag droog. Het wordt nog wat warmer dan de voorgaande dagen. Het kwik stijgt naar 24°C in de kustgebieden tot ruim 29°C in het zuidoosten. In het midden wordt het 27-28°C. Er staat weinig wind en daardoor voelt het behoorlijk warm aan. Gelukkig is de luchtvochtigheid laag, wat de warmte dragelijker maakt.

De dagen daarna wordt de verwachting erg onzeker. Mogelijk houdt het zomerse weer nog een paar dagen aan, maar de kans is groter dat er een verkoelende noordwestenwind opsteekt. Volgend weekend is de kans op normale maxima of temperaturen onder normaal zo’n 70%. In het meest waarschijnlijke scenario komt de temperatuur tussen 15°C en 20°C uit. Normaal is het begin juni 18-21°C. Het weerbeeld laat wolkenvelden zien, maar ook zonnige momenten. Bovendien neemt de kans op een bui toe.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op temperaturen die enkele graden onder het langjarig gemiddelde liggen, de dagelijkse neerslagkans ligt daarbij rond 50%. Later in de verwachtingsperiode neemt de kans op een warmer weertype geleidelijk weer toe.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.