Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

35

Volgende update: 9-11-2019 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is op de meeste plaatsen helder en het blijft droog. Alleen in het uiterste (zuid)westen kan een bui voorkomen. In het binnenland komen lokaal mistbanken voor. De wind boven het westen is zuidelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. In de oostelijke helft is de wind zwak, 1-2 Bft., en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vannacht zijn er enkele wolkenvelden maar ook brede opklaringen aanwezig waarin vooral in de oostelijke helft van het land mist kan ontstaan. In het westen komen enkele buien voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het zuidwesten tot rond het vriespunt in het noordoosten. De wind komt uit een zuid- tot zuidwestelijke richting en is zwak tot matig, 2-3 Bft., langs de westkust vrij krachtig, 5 Bft.. Langs de zuidwestkust wordt de wind later in de nacht westelijk en vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied met een kern boven het westen/midden van de Noordzee (exacter: boven het Noordzeedistrict "Humber"), verplaatst zich langzaam in de richting van de Nederlandse noord(west)kust. Er zitten twee occlusies om het laag gekruld: een over de Noordzee naar het zuiden en een noordoostwaarts richting Denemarken. Tussen de occlusies en de westkust ligt ook nog een hoogtetrog (T500 is -31C). Vannacht trekt het laag zeer langzaam zuidoostwaarts. Zaterdag rond het middaguur ligt de kern waarschijnlijk boven Texel om daarna noordoostwaarts richting de Duitse Bocht te trekken. Vanaf de nacht naar zondag lopen de modelberekeningen lopen echter wel wat uiteen betreffende de positie en de kerndruk (zie modelbeoordeling). In de nacht naar zondag en zondagochtend komt ons land onder de invloed van een (zwakke) rug behorende bij een hoog boven Centraal Europa. Een ander lagedruksysteem met een frontaal systeem vanaf de Atlantische Oceaan trekt zaterdag en zondag oostwaarts over Frankrijk, waarschijnlijk zal dat ons land net niet beïnvloeden.

Gedurende de gehele periode is er in de bovenlucht sprake van een cyclonaal stromingspatroon. Er zijn nauwelijks clusters te vinden waarbij een duidelijke blokkade tot de mogelijkheden behoort. Aan de grond is er dan ook bij tijd en wijle sprake van lagedrukgebieden die over of langs onze omgeving trekken. Bijbehorende occlusies trekken ofwel op enige afstand langs of trekken (in afgezwakte vorm) over onze omgeving. De verschillen met betrekking tot de koers van de lagedrukgebieden zijn de afgelopen runs kleiner geworden, slechts in een klein deel van de oplossingen is er (zondag, maar ook volgende week vrijdag en zaterdag) een koers ten zuiden van ons land te zien. De komende periode hebben we in onze omgeving vooral te maken met aanvoer van polaire lucht.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen begint de dag bewolkt met in het noordoosten en oosten lokaal mist, die in de loop van de ochtend oplost. In de loop van de middag breekt in het zuiden de zon steeds vaker door. In de noordelijke helft van het land blijft het overwegend bewolkt en komen er geregeld buien voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind is eerst overwegend zuidelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. Van het westen uit draait de wind geleidelijk naar west tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., in de kustgebieden en boven het IJsselmeer naar (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. In de avond draait de wind weer naar zuid en neemt af naar zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag lost eventuele mist geleidelijk op en wisselen zon en stapelwolken elkaar af. In de kustprovincies komt wat meer bewolking voor en is kans op een bui. In het binnenland blijft het droog. Met maxima van 7°C in het noordoosten tot 9 in het zuidwesten is het iets kouder dan normaal. Maxima van 9-10°C zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Er staat weinig wind. Zondagavond zijn er brede opklaringen. In de nacht naar maandag neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk toe. De minimumtemperatuur varieert van 0°C in het oosten tot +3 in het westen.

Maandag is er veel bewolking en is met name in de noordwestelijke helft kans op buien. Het wordt 7-8°C. Er staat duidelijk meer wind dan de voorgaande dagen. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, in het binnenland en vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., in de kustgebieden. Door de stevige wind voelt het koud aan. De gevoelstemperatuur ligt rond 3°C.

De dagen daarna is het licht wisselvallig met enkele buien, wolkenvelden en zonnige perioden. Met middagtemperaturen van 6-8°C blijft het kouder dan normaal. Maxima van 9-10°C zijn halverwege november gebruikelijk.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans ligt rond 40% en de temperatuur ligt waarschijnlijk enkele graden beneden de normaal (ca. 70% kans).

Meteo Delfzijl – Geert Molema.