Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 17-08-2017 om ± 09:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond en vannacht zijn er eerst brede opklaringen, later in de nacht neemt in het westen de bewolking toe. Het blijft nog wel droog. De minimumtemperatuur bedraagt omstreeks 14 graden bij een zwakke tot matige zuidoostenwind, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een brede rug ligt in de onderste niveaus boven het aandachtsgebied, maar in deze brede rug bevindt zich op de zuidelijke Noordzee nog een zwakke trog. Deze zwakke trog trekt noordoostwaarts en lost op. Tegelijkertijd bouwt de rug van hoge druk zich boven Noord-Duitsland op tot een kleinschalig hoog dat donderdag boven Polen uitkomt. Donderdag overdag trekt een (occluderend) frontaal systeem van zuidwest naar noordoost over het land. Het koufront verlaat in de avond het zuidoosten, maar een golf in het koufront bereikt in de nacht naar vrijdag het zuidwesten en trekt noordoostwaarts. Het ingedraaide deel van de occlusie loopt achter het koufront aan over met name het noorden en noordwesten van het land.

Een (hoogte)laag tussen IJsland en Schotland trekt oostwaarts en komt zaterdag voor de Noorse kust te liggen. Aan de zuidflank hiervan trekken meerdere kortgolvige troggen over het aandachtsgebied. Begin volgende week trekt het hoogtelaag over Scandinavië noordwaarts weg en volgt een hoogterug. Een nieuw en minder diep hoogtelaag, op maandag ten noordwesten van Ierland, komt halverwege volgende week boven Scandinavië te liggen en lost daarbij geleidelijk op. Daarna lijkt zich een vrij noordelijke westcirculatie in te zetten, waarbij de meeste frontale neerslagactiviteit (vooralsnog) noord van het aandachtsgebied blijft.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend neemt de bewolking verder toe en gaat het van het westen uit regenen, in de middag regent het ook in het oosten. In de loop van de middag wordt het van het westen uit droger en kan de zon nog even doorbreken. In het zuidoosten blijft het in de avond nog af en toe regenen. De maximumtemperatuur komt rond 20 graden uit. De wind draait naar zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig, 3-4 Bft., boven land en vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., langs de kust en boven het IJsselmeer. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag begint bewolkt en er trekken stevige buien van zuidwest naar noordoost over het land. In de middag trekken de meeste buien naar Duitsland weg en vooral in het westen breekt de zon door. Een enkele bui is dan nog wel mogelijk. De wind is matig tot vrij krachtig, 3-5 Bft., uit het zuidwesten, en het wordt circa 18 graden. In de avond is het op een lokale bui langs de kust na droog en het koelt sterk af naar 12 graden in het binnenland.

Zaterdag is het afwisselend weer. Het ene moment schijnt de zon heerlijk en kan de jas uit. Op het andere moment trekt een bui over en is de paraplu nodig. In de ochtend heeft het westen de meeste buien en in de middag juist het oosten. Daarbij staat nog steeds een matige tot vrij krachtige westenwind, 3-5 Bft.. De temperaturen zijn mager voor half augustus met 17 of 18 graden. In de avond verdwijnen de buien, neemt de wind af en schijnt de zon nog even. Het koelt snel af naar lokaal 10 graden in het noordoosten.

Het lagedrukgebied ten noordwesten van ons land, dat ons komende dagen wisselvalligheid bezorgt, trekt zondag weg en daarvoor komt een hogedrukgebied in de plaats. Op een lokaal buitje na blijft het droog en zon en wolkenvelden wisselen elkaar dan af. De temperatuur gaat iets omhoog naar 18 of 19 graden. Omdat er minder wind staat voelt het warmer aan.

Na het weekend blijft het hogedrukgebied in de buurt van ons land liggen. Storingen proberen ons land te bereiken, soms lukt dat in afgezwakte vorm. Wat lichte regen of een enkele bui is daardoor niet uitgesloten. Verder wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. De temperatuur ligt rond 20 graden in het noordwesten en 23 in het zuidoosten. In de tweede helft van de week gaat de temperatuur waarschijnlijk weer naar beneden. Een stabiele periode met warm zomerweer zit er voorlopig nog steeds niet in.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans neemt geleidelijk toe van 30% naar 60%. Daarbij is de kans op temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde groot (70-80%).

Meteo Delfzijl - Geert Molema.