Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

14

Volgende update: 19-05-2017 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het overwegend bewolkt met plaatselijk af en toe regen of motregen. Het oosten van het land blijft ook vanmiddag bewolkt en regenachtig. In de westelijke helft komt de zon dan geregeld tevoorschijn en in het zuiden ontstaan er enkele buien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden langs de westkust, 17 graden in Delfzijl en tot 19 graden in het noordoosten. De wind draait overal naar zuidwest en wordt matig tot vrij krachtig, 4, af en toe 5 Bft, langs de kust en boven het IJsselmeer een groot deel van de dag krachtig tot hard, 6-7 Bft. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende avond en nacht zijn er naast wolkenvelden vooral in het zuiden ook opklaringen en wordt het meest droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 9 graden en de zuidwestelijke wind neemt af naar zwak tot matig, 2-3 Bft, aan zee naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.

Synoptische ontwikkeling:

Op hoogte staat boven het aandachtsgebied een zuidelijke stroming aan de oostflank van een langgolvige hoogtetrog van de Ierse Zee naar Zuidwest-Frankrijk. In de onderste niveaus bevindt het aandachtsgebied zich in een vochtige luchtsoort, oorspronkelijk nog een valse warme sector. Een frontale golf trekt vanochtend noordwaarts over het aandachtsgebied. Om 04 UTC lag het bijbehorende laagje op de zuidelijke Noordzee, met het warmtefront van Noord-Holland naar Overijssel en het NW-ZO georiënteerde koufront van Zuid-Holland naar Noord-Limburg. Het koufront trekt rond het middaguur noordoostwaarts het land uit, maar blijft op hoogte boven Duitsland en het oosten van ons land een beetje golven. In de loop van komende avond trekt het kleinschalige laag noordwestwaarts het aandachtsgebied uit en voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan die vooral in eerste instantie tamelijk vochtig blijft. Zaterdagmiddag en -avond trekt de eerdergenoemde hoogtetrog noordoostwaarts over het land.

Begin volgende week bevindt het aandachtsgebied zich aan de westflank van een hoog boven Duitsland, in een maritiem polaire luchtsoort. Een laag ten noordwesten van Ierland trekt rond dinsdag oostwaarts richting Scandinavië. Een bijbehorende occlusie, gevolgd door het golvende polaire front, bereikt ons land in de loop van dinsdag en woensdag bevindt het polaire front zich in onze omgeving. Vanaf donderdag stelt zich tijdelijk een zwakke noordelijke stroming in van polaire lucht met hoge druk boven de Britse Eilanden, ook op hoogte. De hoogterug verplaatst zich volgens de operationele run in het wekeend van 27/28 mei oostwaarts, terwijl een hoogtelaag ten zuiden van Groenland naar het zeegebied ten westen van Portugal trekt. In de onderste niveaus vormt zich dan een gordel van hoge druk ten noordoosten van ons land. Hierdoor wordt de aangevoerde lucht geleidelijk weer warmer.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag zijn er perioden met zon. In de loop van de ochtend ontstaan landinwaarts enkele buien, plaatselijk met onweer. In het westelijk kustgebied wordt het in de middag vrij zonnig en blijft het waarschijnlijk droog. De middagtemperatuur ligt rond de 17-18 graden en de zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft., aan zee eerst matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag begint de dag stralend zonnig. Er ontstaan stapwolken, maar ook in de middag zijn er zonnige perioden en het blijft droog. Met 17 graden op de Wadden, 18 graden in Delfzijl en plaatselijk 22 in het zuidoosten is het heerlijk weer. Daarbij staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het zuidwesten.

Maandag wordt een zonnige en droge dag. Het wordt vrij warm met 22 graden in Delfzijl en in het zuiden kan het met ruim 25 graden zomers warm worden.

De dagen daarna daalt de temperatuur naar 16 tot 20 graden en dat zijn normale waarden voor mei. Er is meer bewolking met tussendoor zon en de kans op enkele buien neemt toe.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk een grote kans (70%) op een overwegend droog weertype met af en toe zon en temperatuur rond of iets beneden normaal. In de loop van de periode neemt de kans op een wisselvalliger weertype toe naar 50-60%. Daarbij is er een grote onzekerheid in de temperatuur.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.