Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

32

Volgende update: 23-02-2017 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Een regengebied trekt naar het noordoosten en verlaat aan het begin van de middag het land. In de middag trekken enkele stevige buien van west naar oost over het land. Vooral in het oosten en noordoosten kunnen onweer en korrelhagel voorkomen. In de avond trekt een gebied met regen van noordwest naar oost over het land. Met een middagtemperatuur van ongeveer 9 graden is het zacht. Verder wordt het met name in de middag en avond onstuimig. Aan de westkust is er kans op (zware) storm, 9-10 Bft., uit zuidwest tot west, later in de avond uit west tot noordwest, in het noorden en boven land wordt de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Bovendien komen er (zeer) zware windstoten voor van 75-100 km/uur landinwaarts en mogelijk 100-120 km/uur in de westelijke provincies en lokaal mogelijk nog wat hoger aan de westkust. Het weercijfer komt tot een 1.

Komende nacht trekt de regen oostwaarts weg en komen er ook enkele opklaringen. De minima lopen uiteen van 5 graden aan zee tot 2 graden in het oosten. De noordwestelijke wind neemt sterk af naar matig, 3-4 Bft., boven land en (vrij) krachtig, 5-6 Bft., aan de kust en boven het IJsselmeer.

Synoptische ontwikkeling:

Een snel uitdiepend lagedrukgebied boven Noord-Ierland koerst via Noord-Engeland naar de Duitse Bocht. Bijbehorend noordwest-zuidoost georiënteerd warmtefront ligt boven het zuidwesten (ten noorden ervan ligt er nog een warmtefront) en trekt noordoostwaarts over het land. Nieuw-Beerta wordt in de tweede helft van de ochtend gepasseerd. Het koufront ligt tegen de middag parallel aan de westkust en verlaat in de tweede helft van de middag het oosten. Achter het koufront vindt droge intrusie plaats (zichtbaar op airmass-RGB) en op 800-850 hPa ontwikkelt een windmaximum van circa 70 knopen. Een jet loodrecht op het koufront heeft een splitfront gecreëerd met op hoogte opstijgende, verzadigde lucht. Hierdoor bevindt de meeste neerslagintensiteit zich voor het grondkoufront. Met het systeem meebewegend is er een sprake van stijgstroming vanuit de warme sector, over de golftop heen richting de depressiekern. De om het laag gedraaide occlusie is daarom stabiel gelaagd. Deze occlusie bereikt in de tweede helft van de middag het westen en verlaat aan het begin van de nacht naar vrijdag het oosten. De hoogste drukgradiënt bevindt zich aan de zuid(west)flank van het buigpunt van de ingedraaide occlusie en is zichtbaar als een scherpe knik in de isobaren. Na passage komt een noord-zuid georiënteerde trekrug van het westen naderbij. De as hiervan ligt vrijdagavond nog ten westen van ons land, waardoor er in het aandachtsgebied sprake is van een in kracht afnemende noordwestelijke stroming van polaire lucht.

Een rug van hogedruk passeert ons land land van west naar oost. Hierna bepaalt een lagedrukgebied met twee kernen tussen IJsland en de Britse Eilanden ons weerbeeld. In de eerste helft van komende week koerst een van de kernen via Engeland naar ons land, waar het opvult. Restanten van dit laag blijven nog lang in de buurt liggen. De andere kern trekt richting Noord-Scandinavië. Dit is de opmaat voor het stijgen van de luchtdruk boven Scandinavië. Een zwakke uitloper van dit hogedrukgebied komt boven ons land te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen wisselen stapelwolken en zon elkaar af en komt er met name in het zuiden een regenbui voor, mogelijk met natte sneeuw in de ochtend of korrelhagel. In de loop van de middag wordt het van het westen uit meest droog. De maximumtemperatuur ligt rond 6 graden. Er staat een overwegend matige noordwestelijke wind, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag staat er opnieuw regen op het programma. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien en het wordt 6 graden in het noorden tot 10 in het zuiden van het land. De wind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., en waait uit het zuidwesten.

Zondag bestaat het weerbeeld uit een mix van buien en droge momenten met af en toe zon. Het wordt 9 graden bij een matige tot vrij krachtige, (zuid)westenwind, 4-5 Bft..

Ook de eerste dagen van volgende week blijft het wisselvallig en zacht. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden en in de nachten wordt het niet kouder dan 5 graden. Later in de week wordt het waarschijnlijk droger, rustiger (minder wind) en ook iets kouder met maxima dalend naar een graad of 7 en minima rond het vriespunt.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Afnemende neerslagkansen en waarschijnlijk temperaturen boven normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.