Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

07

Volgende update: 17-02-2017 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en soms valt er af en toe (buiige) regen. In de middag trekt de regen naar het zuidoosten weg en wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog, maar het blijft op veel plaatsen bewolkt. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8 graden. De wind draait naar west tot noordwest en is matig, 3-4 Bft., later in de avond neemt de wind sterk in kracht af. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht zijn er wolkenvelden, in een spaarzame opklaring kan mist ontstaan. De zwakke wind, 1-2 Bft., draait van een westelijke naar zuidelijke richtingen en de minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 3 graden, in een opklaring mogelijk tot net boven het vriespunt.

Synoptische ontwikkeling:

Een hoogtelaag boven Denemarken beweegt zuidoostwaarts richting Polen, bijbehorende hoogtetrog trekt vanochtend van noordwest naar zuidoost over ons land. Samenhangend trekken er vandaag verschillende delen van een ingedraaide occlusie over ons land. Wel is het zo dat vanochtend op hoogte de koudste lucht (ca. -30 C op 500 hPa) naar Duitsland wegtrekt, in de middag warmt de bovenlucht geleidelijk op op nadering van een rug die vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt. In de loop van zaterdag beweegt de hoogterug langzaam van west naar oost over ons land. Op de westflank van de rug komt een volgend frontaal systeem dichterbij welke pas in de avond het westen van de onze FIR binnenloopt.

In het weekeinde ligt er een hogedrukgebied boven Midden-Europa waarvan de as geleidelijk zuidwaarts beweegt. Na het weekeinde komt het hogedrukgebied boven de Azoren te liggen. Aan de noordflank hiervan neemt de zonale stroming boven onze omgeving geleidelijk in kracht toe. Dinsdag passeert er nog een trekrug waarna er in de avond een warmtefront overtrekt. Woensdag overdag hebben we te maken met een stevig windveld in een warme sector van een lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland, Noorwegen en Schotland. Donderdag trekt er een actieve randstoring over de Noordzee oostwaarts. Op vrijdag zien we boven de Oceaan een rugvorming en boven onze omgeving een hoogtrog die zich lijkt te gaan afsnoeren. In het weekeinde daarop zien we de Atlantische rug over onze omgeving oostwaarts bewegen. Op de langere termijn blijft er een meanderende westcirculatie aanwezig.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het overwegend bewolkt en eventuele mist lost in de loop van de ochtend op. In de middag kan de zon geleidelijk op meer plaatsen doorbreken. Het blijft de hele dag droog en met een zwakke tot matige zuid(west)elijk wind, 2-3 Bft., wordt het in de middag rond 8 graden. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondagochtend is ook een meest bewolkte dag. In de middag kan zeer lokaal wat lichte regen of motregen vallen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Met maxima van 8 graden wordt het opnieuw een zachte dag.

Na het weekend wordt het wisselvalliger met grotere regenkansen en meer wind. De zon komt er niet of nauwelijks aan te pas. Er stroomt nog wat zachtere lucht uit over het land, waardoor de maxima uitkomen tussen 7 en 10 graden. Vanaf dinsdag waait het aan zee soms hard tot stormachtig met kans op zware windstoten en vanaf woensdag gaat het harder regenen.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (ca. 70%) op het aanhouden van het licht wisselvallige en tamelijk zachte weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema.